Πρόγραμμα Φιλόδημος: Αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη μετονομασία του προγράμματος Φιλόδημος που μπήκε σε εφαρμογή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον πρώην υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος και είχε την ευθύνη του Φιλόδημου, ακολουθεί διαμαρτυρία του βουλευτού Ν. Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτου.

Η κυβέρνηση οικειοποιείται έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Το παραπάνω τονίζει σε ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, με επιστολή του. Η ανοιχτή επιστολή του βουλευτού ως έχει:

Κύριε Υπουργέ
Το έργο του «εκσυγχρονισμού και βελτίωσης λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Κομοτηνής», προϋπολογισμού 5.650.245,64 ευρώ, αποτελούμενο από τρία υποέργα, με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής, είναι μεταξύ των είκοσι έργων που οικειοποιηθήκατε, ισχυριζόμενος ότι σήμερα εξασφαλίσατε την χρηματοδότησή του, μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για έργο ενταγμένο στον Φιλόδημο από το 2018, με υπογραφή του τότε υπουργού Π. Σκουρλέτη και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης εδώ και μήνες.

Τέτοιου είδους λαθροχειρίες για επικοινωνιακή κατανάλωση, εν μέσω πανδημίας και με «μπουκωμένα» τα Μ.Μ.Ε., μόνο ως επιχείρηση εξαπάτησης μπορούν να χαρακτηριστούν!

Ψέμα 1ο: Πώς είναι δυνατόν κ. Υπουργέ χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση: Να έχει γίνει προκήρυξη για τα τρία αυτά έργα; Να υπάρχουν ανάδοχοι; Να έχουν υπογραφεί συμβάσεις εκτέλεσης στα δύο από τα τρία έργα και να είναι ήδη σε φάση υλοποίησης; Τι λέτε κ. Υπουργέ; Μπορούν  να έχουν γίνει όλα αυτά χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση;

Ψέμα 2ο: Δεν γνωρίζετε κ. Υπουργέ  ότι υπάρχει υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης των εν λόγω έργων ανάμεσα στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Ποιον λοιπόν  κοροϊδεύετε, όταν ισχυρίζεστε ότι δεν υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι, τους οποίους τάχα εσείς τώρα εξασφαλίσατε;

Ψέμα 3ο: Δεν γνωρίζατε ότι η εν λόγω δανειακή σύμβαση έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και κυρίως, έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθιστώντας την νομικά έγκυρη; Μήπως όλα αυτά είναι μια οφθαλμαπάτη; Και δεν είναι ντροπή να ισχυρίζεστε ότι δεν υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι;

Κ. Υπουργέ! Με τέτοια καμώματα να μετατρέψετε, εν μέσω πανδημίας, ένα επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», σε  «ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ- ΚΛΕΨΟΔΗΜΟ», σήμερα κινδυνεύουν είτε να καθυστερήσουν είτε  να  απενταχθούν έργα που έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικά, όπως αυτό της κατασκευής του φράγματος των Συμβόλων, έργο πνοής που εξασφαλίζει την υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής για δεκαετίες.