ΣΥΡΙΖΑ προσφυγικό νομοσχέδιο: Ως «προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει τώρα προς συζήτηση στη Βουλή το οποίο αξιολογεί ως πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής. «Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιλέγει να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρά τον τίτλο του, δεν συνιστά βελτίωση αλλά πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές το Νοέμβριο, πριν ακόμα επανιδρυθεί το Υπουργείο, ο κ. Χρυσοχοΐδης», καθώς και ότι «αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλέγει να νομοθετήσει όχι απλά εκτός, αλλά αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών, της Σύμβασης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο «στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους», ενώ «περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου».

Επιπλέον, «διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου», και «μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης». «Δεν μένει όμως σε αυτά», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης». «Δημιουργεί ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες – που ευτυχώς απέσυραν – με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή», προσθέτει.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος μπορεί γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει, τονίζοντας πως «δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, των προσφύγων και των μεταναστών».

Κόντρα Κουμουτσάκου – Τζανακόπουλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται γεωπολιτικούς λόγους για την κατάσταση στο μεταναστευτικό επί ημερών του αλλά για τις ροές του Ιουλίου και Αυγούστου του 2019 λέει ότι φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ και όχι η Τουρκία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Τζανακόπουλο, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη “βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας”.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχαν γεωπολιτικοί λόγοι και ότι αυτό το εκλαμβάνει ως μια δικαιολόγηση της απαράδεκτης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στη χώρα είπε ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνοντας ότι “γεννιόνται τα μεταναστευτικά κύματα από γεωπολιτικούς λόγους, όμως τo που αυτά αυτά στρέφονται και το πως αυτά τα διαχειρίζεται ένα κράτος αφορά τις κυβερνήσεις [..] κι εκεί πήρατε κάτω από τη βάση, είχατε μια καταστροφική πολιτική”. Επέκρινε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, δεν είπε ούτε μια λέξη καταδίκης της πολιτικής της Τουρκίας: Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι για τις ροές , κι εσείς λέτε όχι, ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, φταίει η κυβέρνηση και όχι η Τουρκία.


Ζητώντας τον λόγο, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι προσυπογράφει πως είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι της αύξησης των ροών, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε αυτές τις ροές μεταναστών/προσφύγων “για λόγους βιοπολιτικής επιλογής δήθεν αποτροπής”, να τους εγκλωβίσει στα νησιά και να τους εξαθλιώσει. Πήρατε αυτή την επιλογή για να κάνετε το χατήρι ιδεολογικών , κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που εσείς καλλιεργήσατε, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι “από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την πολιτική Ερντογάν και την ίδια στιγμή είπαμε ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από τον Ερντογάν δεν μπορούν να νομιμοποιούν επιλογές από μεριάς κυβέρνησης, για αντιπαραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου”.

Ανταπαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ο εγκλωβισμός στα νησιά “είναι δικό σας έργο” με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016.

Φωτίου: Τέχνασμα διεθνούς πρωτοτυπίας

«Η έλλειψη ανθρωπιάς αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διατάξεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Ισχυρίστηκα αυτές τις μέρες ότι το νομοσχέδιο κάνει όσο πιο αβίωτη μπορεί την παραμονή των ανηλίκων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην χώρα μας, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων και των ευρωπαϊκών οδηγιών και το μόνο που θέλει να επιτύχει είναι η απέλαση, ακόμη και των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που προέρχονται από δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης», τόνισε η Θεανώ Φωτίου στην ομιλία της στην Βουλή.

«Για αυτό επινοήσατε το εξής τέχνασμα διεθνούς πρωτοτυπίας: Όσα ανήλικα είναι άνω των 15 ετών δεν θεωρούνται ανήλικοι και υπάγονται σε ταχύρρυθμες διαδικασίας απονομής ασύλου και απέλασης. Όμως, κύριοι Υπουργοί, τα ανήλικα δεν είναι δύο κατηγοριών. Είναι όλα παιδιά και χρήζουν παιδικής προστασίας. Η χώρα θα το βρει μπροστά της στο πρώτο ανήλικο που θα απελάσετε. Μέχρι τότε είναι ντροπή και υποκρισία τα κροκοδείλια δάκρυα για τα «καημένα τα παιδιά» και οι πρωθυπουργικοί αποχαιρετισμοί στα αεροδρόμια όταν από τα 5.200 παιδιά φεύγουν 12 για το Λουξεμβούργο και 49 για τη Γερμανία», πρόσθεσε η ίδιας.

Ψυχογιός: Ντροπή

«Πάνω από όλα για μας τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή των πιο ευάλωτων, είναι δικαιώματα όλων. Θα ακολουθήσει η καταπάτηση δικαιωμάτων και άλλων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να μείνουμε στις εγγυήσεις. Θα είμαστε εδώ για να σας κρίνουμε και να σας υπενθυμίζουμε και αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Ψυχογιός, ως εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε σημείο – σημείο κριτική επί των άρθρων του νομοσχεδίου.