Βουλή LIVE: Στην Ολομέλεια συζητείται αυτή την ώρα η πρόταση 30 γαλάζιων βουλευτών.

Θανάσης Πλεύρης εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης τόνισε ότι από τις καταθέσεις 5 εισαγγελικών λειτουργών και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων απο τον κ. Παπαγγελόπουλο. “Πρέπει να διερευνηθεί αν ο κ. Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε με δομημένο τρόπο κατά τον οποίο σε συνεργασία με δημοσιογράφους διοχέτευε δημοσιεύματα κατά πολιτικών αντιπάλων. Εν συνεχεία απο τα δικής του εμπνεύσεως δημοσιεύματα προκαλούνταν δικαστικές έρευνες και νέα στοχοποίηση πολιτικών. Αν οι εισαγγελείς αρνούνταν να ερευνήσουν τότε τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ στρέφονταν σε αυτούς και ξεκινούσε μπαράζ πειθαρχικών τους διώξεων” είπε. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής στηρίχθηκε σε αναφορές δύο εισαγγελέων και σήμερα ο κατάλογος των επώνυμων καταγγελιών έχει ανοίξει. Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε τις καταγγελίες της κας Ελένης Ράικου πως ο κ. Παπαγγελόπουλος την πίεζε να κατασκευάσει το κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων πολιτικών για την υπόθεση Novartis. Ανέφερε τις μεθοδεύσεις προκειμένου στην εισαγγελία Διαφθοράς να τοποθετηθούν εισαγγελείς ελεγχόμενοι απο τον “μηχανισμό Ρασπούτιν”.

Σπύρος Λάππας εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ

«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας» δήλωσε ο Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. «Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. «Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Βασίλης Κεγκέρογλου εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής

«Ως μέλος της προανακριτικής επιτροπής, έχω πειστεί απόλυτα πως όσα καταγγέλθηκαν από εισαγγελείς, ιδιώτες κλπ. δεν έχουμε δικαίωμα να προσποιηθούμε ότι δεν τα ακούσαμε, κάποιοι θέλουν να φορούν ωτασπίδες, αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης», είπε από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για «υπόθεση με ρίζες και ουρές στις πολιτικές διεργασίες της τελευταίας δεκαετίας». «Η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της ηγετικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατέθηκε στο πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα που δομήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε στο χώρο της δικαιοσύνης απόλυτα αντιθεσμικά, στηριζόμενο στην αντίληψη της σχολής Ρασπούτιν και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της δικαιοσύνης. Εκτός από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις, τις μεθοδεύσεις και τα παραθεσμικά συστήματα, χρειαζόταν και ένας “δράκος” για την προπαγάνδα τους. Επιλέχθηκε να είναι οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι συνδύαζαν απόλυτα και τον στόχο της εκλογικής επιτυχίας στις τότε επερχόμενες εκλογές. Υπενθυμίζω την γραμμή και την επισήμανση στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπουν κάποιοι και φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» είπε εισαγωγικά.

Νίκος Καραθανασόπουλος εισηγητής ΚΚΕ

Απο το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτικά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. “Η προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis θα μείνει στην ιστορία ως επιτροπή φάρσα” είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ για να εξηγήσει “το κουκούλωσε και τώρα εκφράζει το πόνο να το ερευνήσουμε. Οταν είχατε την πλειοψηφία γιατί δεν το κάνατε;”.  Επίθεση εξαπέλυσε και στην ΝΔ χαρακτηρίζοντας “μπαρμπούτσαλα” την πρόθεσή της να αποκαλύψει τους “κουκουλοφόρους μάρτυρες” προσθέτοντας πως “είναι όμως απαράδεκτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να τους προστατεύει”. “Τι έρευνα μπορεί να γίνει αν διατηρείς την ανωνυμία τους; Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε καν αν μπήκαν νόμιμα σε καθεστώς προστασίας, αν είχαν ιδιοτελή συμφέροντα για όσα είπαν. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την αξιοπιστία τους” τόνισε για να εξηγήσει “η ανωνυμία δεν προστατεύει. Η επωνυμία προστατεύει. Μας έκανε εντύπωση η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προστασία θα αποφύγουν τυχόν αγωγές. Σοβαρά; Τόλμησε να το πει αυτό; Δηλαδή ο καθένας φορώντας μια μάσκα μπορεί να λέει ότι θέλει για τον οποιοδήποτε και ο άλλος να μην μπορεί να αμυνθεί; Είναι επικίνδυνο το μονοπάτι που ανοίξατε”.

Κυριάκος Βελόπουλος από την Ελληνική λύση

“Αν σας ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis, θα είχατε συλλάβει χιλιάδες γιατρούς” Απο την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι συγκαλύπτει την υπόθεση ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να λκαταργηθεί ο νόμος περι ευθύνης υπουργών Να σημειωθεί ότι υπερ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου αναμένεται να ψηφίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα καταψηφίσει ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 θα απέχουν απο την ψηφοφορία.

Η ομιλία του πρώην αναπληρώτη Υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος ερευνάται από την Προανακριτική για την τέλεση τυχόν ποινικών αδικημάτων, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του και πως στόχος των κατηγόρων του είναι να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση. «Στόχο έχουν ακόμη, να εμφανίσουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis ως ανύπαρκτο και σκευωρία», ανέφερε και έκανε λόγο για θησαυρό που αποδείχθηκε άνθρακες.

«Σκοπός της ζωής μου είναι η αλήθεια και η ουσία της υπόθεσης», είπε και ευχήθηκε -«ολόψυχα», όπως είπε, να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για να συνεχίσει να βασανίζει τους κατηγόρους του με την αλήθεια. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε σε κάθε μια από τις καταθέσεις που τον ενοχοποιούν, αυτές δηλαδή, της Γεωργίας Τσατάνη, της Ελένης Ράικου, του Ιωάννη Αγγελή, Παναγιώτη Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.«Μετά τις γιορτές (σ.σ. των Χριστουγέννων) μου πρότεινε όταν επιστρέψω από την Κρήτη να τα πούμε από κοντά. Πρέπει να είμαι μεγάλος μάστορας στον εκβιασμό, ώστε τα θύματά μου να επιδιώκουν την παρέα μου, μετά βγήκε ότι της είπα ότι δεν θα κάνει Χριστούγεννα», υποστήριξε.

Για την κατάθεση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, σημείωσε πως η κατάθεσή του είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς «δεν έχουν σχέση όσα κατέθεσε με όσα διερευνά η προκαταρκτική. Ο κ. Αθανασίου προσπαθεί να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ».

Εκτενή αναφορά έκανε στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

«Στη σατανική μεθόδευση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ δεν μπορεί να μην είχε ρόλο η κ. Ράικου. Κανείς δεν είχε ακούσε τίποτα και δεν γνώριζε για τον Ρασπούτιν, και θυμήθηκε η κυρία Ράικου ότι της το είχα πει πριν 15 χρόνια στο γραφείο της. Όταν παραιτήθηκε η κυρία Ράικου είχε ενημερωθεί ότι θα έβγαιναν ονόματα γιατρών που τα έπαιρναν από τη Novartis. Τα σχετικά έγγραφα τα έλαβε πριν αποχωρήσει από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Ήξερε για τα εμβάσματα και δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει. Επειδή είχε λερωμένη τη φωλιά της προσπάθησε να έχει καλή σχέση μαζί μου. Με έβλεπε κατ’ ιδίαν. Συναντηθήκαμε 2 ή 3 φορές τουλάχιστον σε γεύματα 2-3 ατόμων εκτός από εμάς τους 2, που τα είχε προσκαλέσει η ίδια, πρόσωπα που εμπιστευόταν. Για όλα αυτά υπάρχουν μάρτυρες. Στην πρώτη της κατάθεση δεν αναφέρθηκε στον Ρασπούτιν. Ξέχασε και τον Ρασπούτιν και τα εμβάσματα κλπ» ανέφερε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή στο γραφείο του Νίκου Παππά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με αίτημα του επιχειρηματία και πίεση του Νετανιάχου.

«Η συνάντηση με τον Μιωνή κράτησε περίπου μισή ώρα. Όταν έφτασα στο γραφείο του Παππά, ο Μιωνής ήταν ήδη εκεί. Με έντονο ύφος ζητούσε να παρέμβουμε σε εκκρεμείς του υποθέσεις. Αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση και είπε “με λάθος Εβραίο τα βάλατε. Θα δείτε τι θα πάθετε”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση των τριών μας έγινε με δική του πρωτοβουλία για να ζητήσει πολιτική παρέμβαση για τις υποθέσεις του. Κι ενώ του αρνηθήκαμε, επέστρεψε», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις