«Καθώς η πανδημία υποχωρεί, οι Έλληνες σύντομα θα θέλουν απαντήσεις στα δημόσια οικονομικά» είναι το άρθρο που δημοσιεύεται στην στήλη των απόψεων του Guardian και υπογράφει ο Απόστολος Φωτιάδης.

Η αδιαφανής διαχείριση δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Όπως αναφέρει «Έχει επίσης γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη  χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να σπεύσει σε αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες δημοσίων οικονομικών. Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη εικόνα της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία κλυδωνίζεται στην κόψη το ξυραφιού, η προσέγγιση της κυβέρνησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη.» Στη συνέχεια, το άρθρο στον Guardian αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και στη νομοθεσία που επιτρέπει πλέον στον υπουργό, να διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια.

Στο στόχαστρο μπαίνει η πρακτική των απευθείας αναθέσεων και τις  κρατικές συμβάσεις που χωρίζονται σε μικρότερες για την αποφυγή ανοικτών διαδικασιών προμηθειών ενώ τονίζεται και η μεταφορά της διαχείρισης των μέτρων οικονομικής στήριξης Covid-19 σε ιδιωτικές εταιρείες κάτι που έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει και να ακυρώσει ένα χρηματοοικονομικό πακέτο 190 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ το voucher των 600 ευρώ) που προοριζόταν για εταιρείες για τη διαχείριση ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης για τους αυτοαπασχολούμενους, το γνωστό σκάνδαλο “Σκοιλ Ελικίκου” μετά από έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλές από τις εταιρείες που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας και χρησιμοποιούσαν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, «άμεσα συνδεδεμένες» με το κυβερνών κόμμα. Σε αυτό που ονομάστηκε «Σκοιλ Ελικίκου» και μετά την ακύρωση των voucher, το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε απευθείας τα χρήματα και τις παροχές.

«Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού Covid-19 20 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρεία. Όμως τα κριτήρια για τον καθορισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν το υλικό της καμπάνιας και τι θα πληρώνονταν δεν έχουν διευκρινιστεί. Η εφαρμογή του προγράμματος από μια ιδιωτική εταιρεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να ανεβάσει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των χρημάτων στο δημόσιο μητρώο διαφάνειας. Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος.»

«Στο επίκεντρο της αυξανόμενης κριτικής βρέθηκε και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης για την παραβίαση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων. Αναφερόμενο τόσο στην εθνική ασφάλεια όσο και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19, το υπουργείο ανέλαβε την άμεση ανάθεση συμβάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ισχυρίζεται ότι αυτές οι συμφωνίες είναι «εμπιστευτικές». Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επιτρέπει στο Υπουργείο να διαχειριστεί  μυστικά κονδύλια για λόγους εθνικής ασφάλειας. Έχει αναφερθεί ότι τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου θα καταστρέφονται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

«Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκτησης Covid-19 που θα μπορούσε να στείλει περίπου 32 δισ. Ευρώ στη χώρα, αυτό δεν μπορεί να παραμείνει έτσι.» Το άρθρο κλείνει με αναφορά στην «ελληνική κλεπτοκρατία». «Η ελληνική κλεπτοκρατία, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Γερμανίας το 2015, “λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια, ενώ η ΕΕ απλώς την παρακολούθησε”. Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις