«Δεν θα κάνω ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες» φέρεται να είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργάτες του, που μίλησαν μαζί του, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ. Δημοσιεύματα σημειώνουν ότι εν αντιθέσει με διαρροές στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που άφηναν να εννοηθεί ότι η Δευτέρα 22 Ιουνίου συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες για να γίνουν ανακοινώσεις για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει παρέμβαση Μητσοτάκη, που παραπέμπει για το επόμενο διάστημα τις όποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες άλλωστε μερικώς προανήγγειλε -την Τρίτη- από το Ισραήλ σε συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, την Τρίτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε ενώπιον καταιγίδας ερωτήσεων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ενόψει της ετήσιας επετείου από την εκλογή της. Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, περιοριζόμενος να πει με εμφανή διάθεση για χιούμορ: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…». Όταν πάντως οι δημοσιογράφοι επέμειναν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει με κάθε τρόπο να εντάξει περισσότερες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα.

Παρότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, δηλαδή του «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού, πυροδότησαν για τα καλά τα σχετικά σενάρια.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας είχε προαναγγείλει ότι μετά την 1η Ιουλίου θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζονται στο κυβερνητικό σχήμα. «Αυτήν τη στιγμή», δήλωσε, «βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης εξόδου στην αγορά, στην κοινωνία, και δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πάμε σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή. Όταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει όλη η αγορά, από την 1η Ιουλίου και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να «μαζέψει» το θέμα, αναφέροντας ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», εκτιμάται ότι οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και πλέον τα ζητούμενα ως προς τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι ο χρόνος πραγματοποίησής του, η έκτασή του και τα πρόσωπα που θα επηρεάσει.

Τι λέει το πιθανότερο σενάριο; Ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, κοντά στη συμπλήρωση ενός χρόνου (7 Ιουλίου) από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, προκειμένου να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα και να υπάρχει επαρκές διάστημα προετοιμασίας των νέων κυβερνητικών στελεχών εν όψει της πολύ δύσκολης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου. Όσον αφορά στον χαρακτήρα του ανασχηματισμού, φαίνεται ότι τελικά θα είναι διορθωτικός και όχι δομικός.

Οι αλλαγές προσώπων

Στα βασικά υπουργεία δεν αναμένονται αλλαγές: Αμετακίνητος θεωρείται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς οι χειρισμοί του τόσο στην ιστορική συμφωνία με την Ιταλία αλλά και στα ελληνοτουρκικά κρίνονται ικανοποιητικοί. Δεδομένος δείχνει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που πιστώνεται μεγάλο μέρος από τον χειρισμό της κρίσης.

Από τους αρκετά πετυχημένους θεωρείται ο Νίκος Χαρδαλιάς και δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του, αν και στη διαχείριση κρίσεων εμφανίζεται αναντικατάστατος. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επιτυχημένος και πρώτος σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να αναβαθμιστεί αν κριθεί σκόπιμο ενόψει νέου ΕΣΥ να επιλεγεί ένα περισσότερο τεχνοκρατικό σχήμα. Από τους κερδισμένους στη διαχείριση της κρίσης είναι και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αποτελεσματικός παρά την οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση θεωρείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το ίδιο ισχύει και για τον Λευτέρη Οικονόμου. Ευχαριστημένος φαίνεται ο πρωθυπουργός και από τον Κωστή Χατζηδάκη καθώς πέρασε δύσκολα νομοσχέδια για το περιβάλλον και τον λιγνίτη. Πολύ θετικό κρίνεται το έργο του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Χωρίς προβλήματα διαχειρίζεται ο Κώστας Τσιάρας τον χώρο της Δικαιοσύνης ενώ στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης, είναι από τους πλέον αθόρυβους που έχει καλή εικόνα σε κυβέρνηση και κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των αλλαγών προσώπων, φαίνεται ότι θα βρεθούν δύο υπουργεία: το Εργασίας και το Ανάπτυξης. Για την πολιτική ηγεσία του πρώτου έχουν βαρύνει, μεταξύ άλλων, τόσο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται να υστερεί στα εργασιακά, όσο και το πρόγραμμα-φιάσκο με την τηλεκατάρτιση επαγγελματιών (Σκοιλ Ελικίκου…).

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης γίνεται στόχος κριτικής λόγω του τρόπου επικοινωνίας του όμως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πιστωθεί και την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.

Γκρίνια υπάρχει στο κόμμα για τους χειρισμούς του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ στους υποψήφιους για απομάκρυνση συγκαταλέγεται και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, που συμπλήρωσε 6 μήνες από την τοποθέτησή του, καθώς στο Μαξίμου περίμεναν περισσότερα στον ευαίσθητο τομέα. Επίσης από το υφυπουργείου Αθλητισμού εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά τις κινήσεις του στις αρχές του χρόνου θεωρείται ανεπιθύμητος για μεγάλη μερίδα ποδοσφαιρικών παραγόντων και φιλάθλων.

Για τη Νίκη Κεραμέως πάντα υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Η προσπάθεια της ήταν μεγάλη παίρνοντας ένα δύσκολο νομοσχέδιο στις πλάτες της. Μεγαλύτερες ήταν οι προσδοκίες για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Επίσης, προς αντικατάσταση φέρεται και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μεγάλα ερωτήματα υπάρχουν για πολλούς υφυπουργούς που δεν έχουν επιδείξει έργο αλλά και δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις