Nα μην γίνει η Ελλάδα «χώρα κασέτας» και «παρακρατικών πρακτικών» υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη, σε συνέχεια της κατάθεσης την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της ηχογράφησης συνομιλίας του τέως υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. «Καταθέσαμε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζητάμε να πράξει τα προβλεπόμενα από το νόμο αναφορικά με τον έλεγχο παρανόμων πράξεων. Και παράνομες πράξεις είναι η καταγραφή συνομιλιών, παράνομη πράξη είναι η χρήση αυτών των συνομιλιών. Χρήση που έχει γίνει σε πολλαπλά επίπεδα και βεβαίως και από την Προανακριτική Επιτροπή», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

«Είναι μία υποχρέωσή μας αναφορικά με την υπόθεση που λέγεται νομιμότητα και σεβασμός των θεσμών της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε. «Δεν μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία χώρα κασέτας. Δεν προστατεύεται τίποτα εάν το επιτρέψουν αυτό, εάν το επιτρέψει η ελληνική Δικαιοσύνη» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά γίνονται αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis». «Ένα σκάνδαλο που πιστοποιείται ως τέτοιο και με τον πρακτικό συμβιβασμό που έγινε στην Αμερική. Και η Ελλάδα βεβαίως, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει άμεσα να διεκδικήσει τη ζημία η οποία καταγράφεται. Και η ζημία αυτή ανέρχεται, κατά τους υπολογισμούς και κατά το πρακτικό που υπεγράφη στην Αμερική, στο ποσό των 310 εκατ. δολαρίων», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως «με αυτή την αναφορά που καταθέσαμε, ζητούμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος όπως η ίδια κρίνει και να προστατεύσει το δικαιικό σύστημα ούτως ώστε να μην γίνει η Ελλάδα χώρα παρακρατικών πρακτικών, πόσο μάλλον να θεωρούνται και φυσιολογικές». «Έχουμε εν προκειμένω, παράνομες ηχογραφήσεις και χρήση αυτών και βεβαίως ανοικτό το ενδεχόμενο, όπως ακούστηκε και κυκλοφόρησε δημοσίως, ότι εισερχόμαστε σε μπαράζ τέτοιων ηχογραφήσεων. Αυτό είναι το ένα σκέλος», είπε και υπογράμμισε πως «το άλλο σκέλος αφορά αυτή καθεαυτή τη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής η οποία έχει παραβεί όλο το δικαιικό σύστημα στη χώρα, με αυθαιρεσίες, καταπατήσεις δικαιωμάτων».

«Είδαμε την αυθαίρετη διακοπή των εργασιών της επιτροπής πριν προλάβει να ολοκληρώσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, άρα δεν προστατεύτηκε το δικαίωμα της ολοκλήρωσης της απολογίας του ως κατηγορουμένου», πρόσθεσε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι «βρισκόμαστε για δεύτερη φορά εδώ, με την πρώτη να αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες και την προσπάθεια που είχε γίνει να αποκαλυφθούν, πράγμα το οποίο η Δικαιοσύνη δεν επέτρεψε».

«Έχει υποστεί πολλές ήττες η Νέα Δημοκρατία στην Προανακριτική Επιτροπή εξ ου και προβαίνει σε κινήσεις αντιπερισπασμού. Έρχεται χθες και η απόφαση κόλαφος για το συμβιβασμό ανάμεσα στο αμερικανικό Δημόσιο και τη Novartis, με την τελευταία να παραδέχεται ότι στη χώρα μας λειτούργησε παρανόμως, ότι επηρέασε αξιωματούχους προκειμένου να επηρεάσουν, με τη σειρά τους, αποφάσεις υπουργείων και οργανισμών. Και φυσικά το θέμα είναι οι υπερτιμολογήσεις. Αυτή είναι η ζημιά του αμερικανικού Δημοσίου», σημείωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Kαι κατέληξε: «Η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει στα θέματα που την αφορούν και να προβεί στη διερεύνηση αυτού του σκανδάλου. Και βεβαίως αυτή η αποκάλυψη και συνομολογία από την πλευρά της Αμερικής και της Novartis αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έστησε σκευωρία για να μετατρέψει το ίδιο το σκάνδαλο σε σκευωρία!».

«Παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών»

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εκεί συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η υπόθεση Παππα-Μιωνή. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Παππάς με τις εισηγήσεις τους έριξαν τους τόνους κάνοντας λόγο για πρακτικές άλλης εποχής. Μάλιστα, κατά την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά, με την εκτίμηση πως έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος.

Σχετικά με τις συνομιλίες Παππά-Μιωνή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα «σύστημα εξουσίας» και για παρακρατικές πρακτικές σκοτεινών εποχών της μεταπολίτευσης που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο δεν θα καλύψουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές και κληρονόμους. Αναφέρθηκε και στην πολιτική διάσταση που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση του παρανόμως κτηθέντος ηχητικού υλικού με συνομιλία ανάμεσα στον επιχειρηματία Μιωνή και τον Νίκο Παππά και σχολίασε: «Απέναντι σ’ ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Συνέχισε τονίζοντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που τού αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Παράλληλα ο Νίκος Παππάς ζήτησε και πήρε το λόγο κάνοντας την αυτοκριτική του: «Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και κάνοντας την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Σημειώνεται πως το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ξιφασκίας και οι εργασίες της θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις