O Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, στις δηλώσεις του τόνισε ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης» ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστή, είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά».

Επισήμανε ότι «ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κοροναϊό εποχή και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα», για να τονίσει ότι «η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σήμερα όχι έξι μήνες πριν- είναι τελείως εκτός πλαισίου και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση».

Δεν είναι καινούργια η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Είπε ότι και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ δεν είναι καινούρια, ότι την είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση Σαμαρά και κατηγόρησε την κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι «αυτοί που σνόμπαραν το ΕΣΥ, οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών». Τόνισε ότι «σε καμία χώρα που ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός λειτουργούσε και λειτουργεί, δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμηση τους είναι τόσο εξευτελιστική, όπως προτείνεται εδώ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, Ηλίας Κορλός, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σε όποια χώρα μπήκε ιδιώτης στον κύκλο του νερού υπήρξε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας. Σημείωσε ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους πολίτες και στους αγρότες, καθώς και ότι τίθενται και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Που εδράζεται η ανησυχία για την πρόθεση ιδιωτικοποίησης

Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματική η πώληση του 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ετοιμάζεται ιδιωτικοποίηση του νερού “από το παράθυρο”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από τις 19 Μαΐου προκήρυξε τρεις παράλληλους διαγωνισμούς για την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) με αντικείμενο τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας. Οι συμβάσεις των συμβούλων είναι προϋπολογισμού 138.424,01 ευρώ η κάθε μια χωρίς ΦΠΑ.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Τις «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» αποκάλυψε ο Σύλλογος Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος εκφράζει την πλήρη διαφωνία του, καθώς όλα αυτά γίνονται από το υπουργείο «τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ για τη σύναψη της νέας σύμβασης συνέχισης της υδροδοαρχικής εικοσαετούς σύμβασης 1999-2019 για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας». Για τον σκοπό αυτό μάλιστα δόθηκε πρόσφατα και δεύτερη παράταση της προηγούμενης σύμβασης έως τον Δεκέμβριο του 2020. Όπως επισημαίνει ο σύλλογος με τις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες προδιαγράφεται μία σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ, στην οποία τόσο είχε η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. όσο και το έμπειρο προσωπικό της διεύθυνσης υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ αποκλείονται.

Εστιάζει δε στις επιπτώσεις εξηγώντας ότι αυτό θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, καθώς η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.  η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την υδροδότηση δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού. Θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο Ελληνικό Δημόσιο, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής, ενώ το Δημόσιο θα χάσει μεγάλο ποσό της κερδοφορίας του τόσο εξαιτίας των αναπόφευκτα μειωμένων μερισμάτων που θα εισπράττει λόγω της μειωμένης κερδοφορίας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., όσο και από την αυξημένη δαπάνη που θα αποδίδει στον συμπράττοντα ιδιώτη. Και εν τέλει από τη σύμπραξη ΣΔΙΤ, το Δημόσιο θα μετατραπεί σε εγγυητή των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη.

“Η ιδωτικοποίηση θα ακριβύνει το νερό” προειδοποιεί εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ

Ο Γιώργος Αλεξανδράκης εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ σε τηλεοπτική εκπομπή έχει προειδοποιήσεις για τρομακτική άνοδο της τιμής του νερού, σε περίπτωση που αυτό άμεσα ή έμμεσα ιδιωτικοποιηθεί

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης. Συνοπτικά, σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας μας, όλα τα νερά που έρχονται και υδροδοτούν την Αττική, με την ΕΥΔΑΠ να τα διυλίζει, να τα διαχειρίζεται και να υδροδοτεί πολίτες και επιχειρήσεις. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται εδώ και 70 χρόνια αυτά τα νερά, που παρέχει αδιάλειπτα χωρίς προβλήματα. Η δυσκολία διαχείρισης είναι πάρα πολύ μεγάλη, απαιτεί εξαιρετική τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία. Και η ΕΥΔΑΠ είναι η μοναδική επιχείρηση που την διαθέτει. Είναι σημαντικό να τονιστεί ο ρόλος της φυσικής ροής νερού στο δίκτυο (δηλαδή λόγω των υψομετρικών διαφορών), καθώς χωρίς αυτή θα απαιτούντο πολύ ενεργοβόρα αντλιοστάσια με πολύ μεγάλο κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί αυτό το δίκτυο.

Ενώ λοιπόν είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια και έχει δοθεί παράταση ενός έτους, μονομερώς το υπουργείο αποφάσισε να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ. Ο κ. Αλεξανδράκης θύμισε ότι υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά. Ξεκινούν έτσι τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι στοιχίζουν 138.424 ευρώ ο καθένας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαδικασία. Είναι έκθετος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, υπάρχει μεθόδευση για την εκχώρηση του ΕΥΣ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ταυτόχρονα:

  • Η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το υπουργείο, έρχεται και ζητάει από την ΕΥΔΑΠ εντελώς αυθαίρετα 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, για αυτά γινόταν συμψηφισμός. Τώρα, τα ζητούν, την ώρα που έρχονται και πέρνουν και το ΕΥΣ, που θα απομειώσει την αξία της εταιρείας.
  • Το Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσαν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, το 70% των κερδών της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλεξανδράκης υπογράμμισε εξάλλου ότι πλην της Αττικής και του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, τίθενται μεγάλα ζητήματα και για τις τοπικές κοινωνίες των άλλων τριών νομών στους οποίους εκτείνεται το ΕΥΣ, καθώς έχουν λόγο για τα αποθέματα των περιοχών τους, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε καμία συζήτηση μαζί τους. Τόνισε μάλιστα πως είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές του νερού, όλα αυτά τα κόστη θα μετακυληθούν στον τελικό καταναλωτή. Μειώνονται τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της με την αφαίρεση των λειτουργικών κομματιών της, είναι προφανές ότι θα συμβεί. H ΕΥΔΑΠ προσφέρει νερό εξαιρετικής ποιότητας, δεν συγκρίνεται με αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ποτέ εδώ και 70 χρόνια να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή του στην Αττική, επανέλαβε ο κ. Αλεξανδράκης.

Αύξηση μισθών στην ΕΥΔΑΠ επί ΝΔ

Σκάνδαλο προκάλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν και οι τρομακτικές αυξήσεις στις αποδοχές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ. Μετά τα golden boys της ΔΕΗ, που εξασφάλισαν αστρονομικούς μισθούς, μπόνους και οχήματα πολλών κυβικών, ήρθε η σειρά της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε υπερδιπλα σιασμό των αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του!

Αξιοποίησε τη διάταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με την οποία απελευθερώθηκαν οι απολαβές στελεχών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζομένους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, με την οποία διαφώνησαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, προέβλεπε ότι οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου θα διαμορφώνονταν στα 128.000 ευρώ, συν τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που είχε θεσπιστεί λίγο καιρό πριν, θα λάμβανε 90.000 ευρώ, συν τις εισφορές. Άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός ότι θεσπίστηκαν και μπόνους για τα συγκεκριμένα στελέχη, που έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες.  Θα λαμβάνουν αύξηση 3,75% εφόσον καλύπτουν τον καθένα από τους τέσσερις στόχους: μείωση λειτουργικών δαπανών, επίτευξη επενδύσεων, μείωση του ατιμολόγητου νερού και αύξηση εισπράξεων από καθυστερούμενες οφειλές. Τα συνολικά μπόνους θα φτάσουν στο 15% του ήδη αυξημένου μισθού τους, ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσοστού, που θα φτάνει το 7,5%, για κάθε στόχο που θα καλύπτεται επί τρία συναπτά οικονομικά έτη. Σε αυτή την περίπτωση η καταβολή του θα έχει αναδρομική ισχύ.

Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπενίσης, που παρέδωσε την εταιρεία με πολυετή κερδοφορία και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είχε ετήσιες μικτές αποδοχές 57.000 ευρώ και οι εισφορές ήταν της τάξης των 11.700 ευρώ. Την ίδια αμοιβή λάμβανε και ο πρόεδρος της εταιρείας, καθηγητής Κ. Παπαδόπουλος, η οποία παραμένει αμετάβλητη για τον διάδοχό του. Με την πολύπλοκη αυτή πριμοδότηση των δύο κορυφαίων στελεχών της ΕΥΔΑΠ πολλαπλασιάζονται οι προοπτικές αύξησης των τιμολογίων νερού για τους καταναλωτές. Οι τιμές έχουν μείνει σταθερές από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Μπ. Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι το νερό είναι φτηνό και υποχρεώθηκε να ανασκευάσει μετά τις αντιδράσεις.