Παρά τα ανησυχητικά διψήφια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, 4 στους 10 Έλληνες έχουν χαλαρώσει με τα μέτρα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc το 47,1% απάντησε πως τηρεί τα ίδια μέτρα προφύλαξης όπως και πριν, δηλαδή κατά την περίοδο της καραντίνας. Το 41,6% απάντησε πως ναι μεν τηρεί τα μέτρα αλλά λιγότερο από πριν και το 10,9% απάντησε πως δεν τηρεί τα μέτρα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.003 νοικοκυριά το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κορονοϊό μετά την άρση της καραντίνας. Στην παρακάτω καρτέλα φαίνεται η χαλάρωση στα μέτρα ανά ηλικία και φύλο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της στάσης που θα τηρήσουν οι πολίτες αν δουν παραβιάσεις των μέτρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχεδόν 6 στους 10 δεν θα αντιδράσει. Συγκεκριμένα, το 57,3% απαντά πως δεν κάνει κάτι εάν παρατηρήσει παραβίαση των μέτρων προστασίας, το 34,5% απαντά πως διαμαρτύρεται στον υπεύθυνο και μόλις το 2,4% απαντά πως κάνει καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

Xειρισμός κυβέρνησης στον περιορισμό του κορονοϊού

Το 79,8% κρίνει πως η κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά και μάλλον θετικά την πανδημία του κοροναϊού, ενώ το 17,1% απαντά πως η κυβέρνηση χειρίστηκε μάλλον αρνητικά την κατάσταση με τον κορoνοϊό.

Διακοπές… στο σπίτι

Οι μισοί Έλληνες απάντησαν ότι δεν θα πάνε διακοπές, ενώ όσοι θα πάνε θα μείνουν στο εξοχικό και στο χωριό τους ή σε φίλους. Μόλις το 3,5% δηλώνει πως θα πάει σε μεγάλο ξενοδοχείο…Συγκεκριμένα το 51,4% απαντά πως δεν θα πάει διακοπές. Το 18,2% απαντά πω θα κάνει διακοπές στο εξοχικό, το 11,5% σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, το 5,6% σε μικρό ξενοδοχείο, το 5,4% σε σπίτι φίλων.

Όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση το 55,1% τα αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ το 41,1% τα κρίνει αρνητικά.

Σχεδόν το 65% των ερωτηθέντων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το να δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται στο άμεσο μέλλον εξαιτίας των “πληγών” που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός.

Ενδεικτικά τα ευρήματα της έρευνας και σε ό,τι αφορά τα λουκέτα. Το 63,7% απαντά πως δεν είναι πιθανό να κλείσει ο οργανισμός ή η επιχείρηση που εργάζεται, ενώ του 15,7% απαντά πως δεν είναι τόσο πιθανό. Το 18% απαντά πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να κλείσει η επιχείρηση που εργάζεται.

Επιπλέον, έντονη ανησυχία δηλώνουν οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά. Το 64,7% ανησυχεί πολύ για τα ελληνοτουρκικά, ενώ το 24,2% απαντά πως δεν ανησυχεί.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,6% έναντι 20,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 5,7%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5%, η Ελληνική Λύση 3,4%, το ΜέΡΑ26 1,9% και η Χρυσή Αυγή 1%. Στο 14% οι αναποφάσιστοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις