Σύνοδος Κορυφής: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Μπαρεντ Λέιτς ενημέρωσε λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδος ότι ξεκίνησε το δείπνο της ολομέλειας. Προηγήθηκε μπαράζ διαπραγματεύσεων

#EUCO dinner has started now with #EU27

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή των Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των λεγόμενων«frugal» (φωτογραφία έξω).
Το μεσημέρι ο  Έλληνας πρωθυπουργούς Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτογραφία κάτω).

Διπλωματικές πήγες δεν αποκλείουν να παραταθεί η σύνοδος και τη Δευτέρα!

Πρόκειται για τα μέλη της κλειστής σύσκεψης του σκληρού πυρήνα της ΕΕ που ξεκίνησε στις 12.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00

Η ολομέλεια ξεκίνησε περίπου στις 19.00 και αναμένουμε τα αποτελέσματα με το κλίμα να μη δείχνει συμφωνία για αυτή τη σύνοδο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ούρμπαν κατά την προσέλευσή του το μεσημέρι έψεξε ευθέως τους Ολλανδούς και τον Ρούτε για την αδυναμία συμφωνίας

Τι δήλωσε προσερχόμενος ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος για την 3η ημέρα συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής, είχε δηλώσει:

“Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωναϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε.

Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι”

Τα αγκάθια για συμφωνία

  • Η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων μη επιστρεπτέων και δανείων: Παρά το γεγονός ότι ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε νέα αναλογία, με μείωση των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. και αύξηση των δανείων στα 300 δισ., οι «φειδωλοί» πιέζουν ώστε οι επιχορηγήσεις να πέσουν στα 375 δισ. ευρώ, ενώ έχουν καταθέσει και πρόταση για επιχορηγήσεις μόλις 155 δισ.. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδεχθούν οι Νότιες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
  • Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης: Η Ολλανδία πιέζει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσει κάποια χώρα βέτο στην εκταμίευση δόσεων. Ο Σαρλ Μισέλ χθες πρότεινε μία νέα προσέγγιση την οποία ονομάσει «φρένο εκτάκτου ανάγκης» και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα, που έχει αντιρρήσεις στην εκταμίευση χρημάτων ή την πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο Κορυφής. Σίγουρα αναμένεται περαιτέρω αντιπαράθεση για το ζήτημα.
  • Κράτος Δικαίου: Η Ουγγαρία και η Πολωνία και δευτερευόνυως η Σλοβενία αντιστέκονται στην πρόταση να συνδεθεί η χρηματοδότηση με κριτήρια σεβασμού προς το κράτος δικαίου.
  • Το μέγεθος του συνολικού πακέτου: Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό της Ε.Ε. αγγίζει τα 1,83 τρισεκατομμύρια. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για άλλους ευαίσθητους τομείς. Αργά το βράδυ αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις