Συμπόσιο Σύμης: Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη να ανοίξει τις εργασίες του «22ου Διεθνούς Συμποσίου της Σύμης» στην Αθήνα απόψε στις 20.00 σε κεντρικό ξενοδοχείο, με την ιδιότητα της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι περσινές εργασίες του Συμποσίου έγιναν στην Κρήτη

Η Διεθνής Συνάντηση με το διακριτικό τίτλο «Συμπόσιο Σύμης»  διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου αλλά φέτος λόγω της πανδημίας η εκδήλωση θα είναι λιτή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι.

Κοινό μέτωπο Ντόρας Γιώργου

Βέβαια μόνο τυχαία δεν είναι τόσο η πρόσκληση από τον κ. Παπανδρέου όσο και η αποδοχή της από την κ. Μπακογιάννη σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και οι δύο είναι υπέρ του διαλόγου, του κατευνασμού αλλά και της προσφυγής στη Χάγη. Τον Φεβρουάριο ο πρώην πρωθυπουργός και η πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκαν σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ και πήραν θέση στο ερώτημα εάν, κατά πόσο και υπό ποίες προϋποθέσεις «Μας συμφέρει η Χάγη;».

Γιώργος Παπανδρέου: «Η προσφυγή στη Χάγη είναι ο πιθανός τελικός σταθμός»

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο εκείνο το απόγευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την αξία που έχει «ο σοβαρός και νηφάλιος δημόσιος διάλογος γύρω από καίρια εθνικά θέματα όπως είναι τα ελληνοτουρκικά». Ο ίδιος συνέχισε μάλιστα, λέγοντας ότι μέσα από «τον ορυμαγδό των απόψεων και αντεγκλήσεων στα Μέσα Ενημέρωσης και στα social media», «συχνά χάνεται η ουσία» και «εξυπηρετούνται σκοπιμότητες που καμία σχέση δεν έχουν με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». «Η προσφυγή στη Χάγη είναι ο πιθανός τελικός σταθμός μιας διαδρομής που περιλαμβάνει πολλά πιθανά στάδια», σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου.

«Πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας η θέση υπέρ της ισχύος του δικαίου» συνέχισε ο ίδιος, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο με την Τουρκία. «Τι φοβόμαστε; Μην τουρκέψουμε;», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την απορία που έχουν κατά καιρούς διατυπώσει «άλλοι».

«Το περιθώριο παρεξήγησης, λαθεμένων μηνυμάτων, πόλωσης, κορύφωσης της έντασης μεγαλώνει όσο δεν μιλάμε» προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η σιγουριά ότι έχουμε άμυνα αποτρεπτική» είναι που θα «εξασφαλίσει τα νώτα μας σε περίπτωση πιθανής πρόκλησης».

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε «το κεκτημένο του Ελσίνκι» ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας «ότι σήμερα έχουν πια πολλά αλλάξει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην περιοχή και στην Τουρκία». Παράλληλα, εκείνος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη ΝΔ όχι έχασε ευκαιρία ως κυβέρνηση το 2004.

«Όσοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να προβούμε σε μονομερείς ή στρατιωτικού τύπου κινήσεις οφείλουν να αναλογιστούν ότι και αυτές μπορεί να έχουν δυσανάλογο κόστος ή να οδηγήσουν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις υπό πίεση… Τραγικό θα ήταν εάν μπούμε σε πολεμικές περιπέτειες κατά λάθος ή από επιπόλαιους χειρισμούς και χωρίς καμία προετοιμασία» δήλωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος δε στην επιλογή της Χάγης, εκείνος ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία για πιθανή προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μπορεί να είναι επωφελής, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολυδιάστατης στρατηγικής», με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα «θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων», αλλά και με την επίγνωση ότι «μια προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη ευνοεί συνήθως ισορροπημένες και όχι μαξιμαλιστικές λύσεις».

Ντόρα Μπακογιάννη: «Οι διαφορές μας με την Τουρκία μπορούν να λυθούν μόνο πολιτικά»

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ επανέλαβε ότι ουδέποτε η ίδια «χαρακτήρισε απομονωμένη την Τουρκία και τον Ερντογάν», έλεγε προ της πανδημίας στις 18 Φεβρουαρίου: «Στη μακρά ιστορία της Ελλάδας, το μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα έχει προέλθει από διχασμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία συχνά ποδοσφαιροποιούνται… Μετά λύπης μου παρατηρώ πως η Ελλάδα βαδίζει πάλι ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση…

Στον δημόσιο διάλογο για την εξωτερική πολιτική επικρατεί μια επιφανειακή προσέγγιση, επιπολαιότητα ανάλυσης και εκτίμησης και προσφυγή σε δημαγωγικούς χειρισμούς συναισθηματικά φορτισμένων θεμάτων… απόλυτος λαϊκισμός», πράγμα το οποίο «καθιστά πολύ δύσκολη και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την όποια κυβέρνηση» δήλωνε η κυρία Μπακογιάννη.

Η νέα πραγματικότητα, που δυστυχώς απέχει πολύ από τα δεδομένα του Ελσίνκι, απαιτεί νηφαλιότητα, σε βάθος ανάλυση, σοβαρότητα και προπαντός ενότητα, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών. «Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όπως είναι. Να μιλάμε με καθαρές κουβέντες», δήλωσε η ίδια, υπερασπιζόμενη παράλληλα την αρχή μιας ενεργητικής και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

«Οι διαφορές μας με την Τουρκία μπορούν να λυθούν μόνο πολιτικά. Δεν θα λυθούν στρατιωτικά. Μια ισχυρή αμυντικά Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε στον όποιο διάλογο… Θα είναι μείζον λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εάν περιμένουμε από τρίτους να μας βάλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι τότε θα κάτσουμε αδύναμοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων… Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας» συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είχαν και θα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Το μήνυμα του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να είναι στο τραπέζι συνεχώς. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κυριαρχία μας εάν συνομιλούμε με τους Τούρκους. Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους δεν μπορούν παρά μόνο να ωφελήσουν», δήλωσε η ίδια.

Δείτε τη χθεσινή της συνέντευξη στο MEGA: