Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

«Είμαστε σε φάση διαχείρισης αυτού που στην υπόλοιπη Ευρώπη λένε δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, τα κρούσματα είναι σε πολύ χαμηλά νούμερα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Να φοράμε τη μάσκα εκεί που οι ειδικοί μας έχουν υποδείξει. Άβολη συνήθεια, αλλά πρέπει να γίνει ο κανόνας. Πρώτοι εδώ πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου, η ελληνική πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που την υπερασπίστηκαν στην πρώτη γραμμή. «Το οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και την ιστορική μνήμη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι «το Ταμείο δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις. Ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε εμφατικά ότι το αποτέλεσμα της 4ήμερης συνόδου κορυφής είχε ένα αδιαμφισβήτητο νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας με το υψηλότερο ποσό σε αναλογία με το ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα λάβει περίπου 72 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι που είχαμε θέσει εξαρχής ως χώρα ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο.

Να μετατρέψουμε το #NextGenereationEU σε #NextGenerationHellas

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια μεγάλη εθνική πρόκληση: μια διαφορετική αντίληψη στο πώς εκμεταλλευόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Το κρίσιμο δεν είναι να προσφέρουμε μια ανακούφιση αλλά να μετατρέψουμε το #NextGenereationEU σε #NextGenerationHellas

Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια νέα αφετηρία σε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της χώρα μας. Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται με ασύντακτες διαδικασίες, ποικιλώνυμα πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν σε πόρους είπε και τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ».

Η στόχευση και η κατανομή των πόρων , όπως είπε, δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται, με ασύντακτες διαδικασίες, πελατειακά συμφέροντα π ερίζουν για πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα. Το σχέδιό μας θα είναι βασισμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη

Όπως είπε το επόμενο δίμηνο θα γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις ώστε να υπάρχει όσο τον δυνατόν ευρύτατη συναίνεση προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να κατατεθεί προς έγκριση. Είναι μια στιγμή μέγιστης κοινωνική ευθύνης, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει ως στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη.

  • Αλλοδαποί συνταξιούχοι μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα, έχοντας φόρο μόλις 7%, τόνισε ο πρωθυπουργός.
  • «Καταργούμε αυτοτελή φορολόγηση 10% στις γονικές παροχές και δωρεές», τόνισε.
  • «Υλοποιείται η ελάφρυνση έως και μηδένιση της προκαταβολής φόρου για το 2019, όπως είχαμε δεσμευτεί».
  • «Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες που μετρούν πενταετία ένταξης στον ΦΠΑ».
  • «Καινοτομία του νομοσχεδίου αποτελεί ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών. Το σχέδιο «Γέφυρα» που το Δημόσιο θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει και συσσωρεύτηκαν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια. Οι αιτήσεις για ένταξη στο ευνοϊκό πλαίσιο είχε φθάσει μόλις τις 5.000. Η προστασία δεν πέτυχε στην πράξη. Αντίθετα, τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν οι απευθείας διακανονισμοί. Περισσότερα από 70.000 δάνεια, τα περισσότερα στεγαστικά ρυθμίστηκαν», πρόσθεσε.

Βουλή Live Μητσοτάκης Τσίπρας: Συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών [vid]

Εφάπαξ τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους μέχρι τέλος του έτους

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων λέγοντας: «Από το βήμα δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Ποσό 1,4 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις, δικαίωμα που επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου».

Ωστόσο, όπως είπε, «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.