Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, είναι οι… πέντε σωματοφύλακες που παράλληλα με την επιτροπή Πισσαρίδη θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την αξιοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης (Generation Next EU)

Η σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αξιοποίηση του ταμείου των 72 δισ. και ο στόχος του μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας συμπυκνώνονται στην σύνθεση της ορισθείσας πενταμελούς επιτροπής. Η νέα δομή είναι διυπουργική υπό την εποπτεία του επιτελικού κράτους, ήτοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή, υπό την εκτελεστική επιτροπή θα αρχίσουν να δουλεύουν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες στις οποίες δίνει προτεραιότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για την πράσινη ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Εργασίας, τις υποδομές υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο σχήμα θα βρίσκεται φυσικά και το υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει την τελική υπογραφή στη ροή της χρηματοδότησης. Εκεί μένει να δούμε τις αλλαγές που θα φέρει και ο επικείμενος ανασχηματισμός.

Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός για την κυβέρνηση είναι στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, το εθνικό σχέδιο, ενώ ώς τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί μια πρώτη πρόταση η οποία θα αξιοποιηθεί και στην παρουσίαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης είπε στο τελευταίο Υπουργικό πως ο Αύγουστος θα έχει περισσότερο δουλειά και λιγότερο διακοπές. Αυτό βέβαια έχει ακουστεί από πολλά πρωθυπουργικά χείλη και στο παρελθόν. Ο δε προαναγγελθείς ανασχηματισμός σε συνδυασμό με τον Αύγουστο εχουν… κατεβάσει τα στυλό στα περισσότερα υπουργεία, για να μην πούμε τα ρολά . Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορούν να βρουν εύκολα για τηλεοπτική ή ραδιοφωνική παρουσία στελέχη της Κυβέρνησης.

Η αρχή των συνεδριάσεων της πενταμελούς έγινε ήδη, ενώ στις υποομάδες των πέντε υπουργείων αναμένεται να συμμετέχουν 10 με 12 άτομα, τεχνοκράτες και υπηρεσιακοί. Τον Σεπτέμβριο, θα γίνει και ο πολιτικά απαραίτητος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, συν συζήτηση και στην ολομέλεια στη Βουλή προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους τα κόμματα. Το σχέδιο θεωρητικά θα πρέπει να υπηρετεί έναν κεντρικό εθνικό στόχο και όχι πελατειακές σκοπιμότητες ή ιδεοληψίες σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Αυτό βέβαια θα φανεί στην πράξη και μάλιστα πολύ σύντομα.

Παράλληλα εκκρεμεί πάντα ο ανασχηματισμός και με τα κενά μάλιστα να είναι δύο, καθώς μετά από αυτό του κ. Θωμά, ήρθε και η αιφνιδιαστική παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη.

Το βάρος βέβαια πέφτει στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πρέπει λογίζεται ως δεδομένη η αναβάθμιση του κ. Σκυλακάκη, σε θέση αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό ο οποίος είναι ήδη και ο άτυπος επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής.

Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι και το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς αφορά σε ανοιχτές υποθέσεις που απασχολούν ιδιαίτερα την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα αλλά και μεγάλα ειχειρηματικά συμφέροντα.

Εκτός όμως των κενών θέσεων του κ. Θωμά και του κ. Κράνη, αναμένεται νέος υφυπουργός και υπό τον κ. Σκυλακάκη, με το όνομα του κ. Σκάλκου, αρμοδίου για το ΕΣΠΑ, να είναι πιθανό. Σε θέσεις υφυπουργών πιθανόν να βρεθούν η κ. Σδούκου και η κ. Λοΐζου. Ενδεικτικά συζητούνται προς αξιοποίηση οι: Θοδωρής Ρουσσόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Σπήλιος Λιβανός, Σταύρος Κελέτσης. Παράλληλα τα ονόματα της κ. Κεφάλα από τα Γιάννενα και της κ. Ράπτη από τον βόρειο τομέα της Αθήνας να είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού προς υπουργοποίηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις