Στη χαλαρότητα τήρησης των μέτρων που παρατηρείται λόγω της καλοκαιρινής περιόδου εστιάζει το νέο διαφημιστικό σποτ για τον κορονοϊό, που έχει στόχο να υπενθυμίσει πως η πανδημία είναι ακόμα εδώ, όπως και οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου Covid-19. Η καμπάνια γίνεται με φόντο τη στάση αναμονής που τηρεί η κυβέρνηση περιμένοντας τα στοιχεία των επόμενων 15 ημερών που θα κρίνουν την πορεία που θα ακολουθήσει για το δύσκολο φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα.

Το σποτ αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter, με τον Πρωθυπουργό να στέλνει το εξής μήνυμα: «Μπορεί για λίγο να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορονοϊό. Κάνε, όμως, έστω και τώρα τη διαφορά: Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά και σταματάμε εδώ τη διασπορά: Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό».


Την ανάρτηση αναδημοσίευσε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας: «Οι νέοι μας θα κάνουν τώρα τη διαφορά! Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό!».

Η επιστροφή των εκδρομέων από περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο προβληματίζει τους ειδικούς και ήδη από την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά. Τα αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και οι εκκλήσεις κυρίως στους νέους να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομική υγιεινής αναμένεται να υπάρχουν στα χέρια των επιστημόνων στο τέλος του μήνα και τότε θα είναι σε θέση να εισηγηθούν τις προτάσεις τους.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν για τις 7 Σεπτεμβρίου. Κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ειδικοί προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και κάτω από υπό ποιες συνθήκες. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ίδιος σημείωσε ότι «Απέχουμε 22 ημέρες από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, και μπορούν να ανατραπούν πολλά πράγματα. Πριν από 22 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν γύρω στα 40, τώρα έχουν παγιωθεί στα πάνω από 200. Δεν μπορώ να πω τώρα τι πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θέλουμε να ανοίξουν. Για να λειτουργούν τα πάντα πρέπει να δούμε τη μάσκα σαν εργαλείο».

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκανε λόγο για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες, το οποίο θα εισηγηθεί. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Τι αλλάζει από αύριο στην Αττική

Από την Δευτέρα 17 Αυγούστου , θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων από τα μεσάνυχτα ως το πρωί στην περιφέρεια Αττικής. Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (σε ισχύ από τη Δευτέρα).
  • Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11:οο μ.μ. (ισχύει ήδη)
    Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 το βράδυ έως τις 7:00 το πρωί, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα, και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα, αντί για 11:00 μ.μ.
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτών που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (π.χ. εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

17χρονη στην εντατική

Η εισαγωγή στη ΜΕΘ μια 17χρονης μαθήτριας αλλά και ακόμα ενός νέου ανθρώπου προβληματίζει τους ειδικούς καθώς όπως αποδικ΄νυεται κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κορονοϊό.
Επίσης το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 200 χτυπά καμπανάκι κινδύνου καθώς εαν δεν στάσει η αλυσίδα μετάδοσης οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αλλά και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία θα αυξηθούν δραματικά. Και τότε το σύστημα υγείας θα έρθει αντιμέτωπο με ένα κύμα νοσηλειών που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα μπορέσει να αντέξει.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις