Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορoνοϊού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή. Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η συζήτηση θα αρχίσει στις 17:00, με αγόρευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί τελικά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το ύψος της ύφεσης του β΄ τριμήνου του 2020, που ήταν και το διάστημα κατά το οποίο η ελληνική οικονομία επλήγη περισσότερο λόγω του lockdown. Οι προβλέψεις που είχαν γίνει από το οικονομικό επιτελείο στο τέλος Απριλίου ήταν για ύφεση της τάξεως του 16% το β΄ τρίμηνο του έτους.

«Οι πρόδρομοι δείκτες απλώς της οικονομίας δείχνουν ότι δεν είμαστε μακριά από αυτό που ήταν το βασικό μας σενάριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα κι αν ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε τις εκτιμήσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο για την ύφεση φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου, προβλέπει να φτάσει στο 8% (7,9%), με την αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για φέτος, σημείωσε ότι «το μέτωπο της ύφεσης πηγαίνει περίπου εκεί που έχουμε υπολογίσει, γύρω στο 7%-8%».

Εξάλλου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που αφορούν στον Μάιο του 2020 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17% από 15,7% τον Απρίλιο. Στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία ήταν 37,5% τον Μάιο από 32,6% τον Απρίλιο. Το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες ήταν 13,3% αυξημένο από το 13,1% του Απριλίου, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ήταν 21,8% το Μάιο από 18,8% τον Απρίλιο του 2020.