«Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις» είπε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά των τουρκικών προκλήσεων. Ο Ντονμέζ, έκανε την παραπάνω δήλωση στο πλαίσιο της συνόδου «ICCI 2020 – 26ης Διεθνής Έκθεση Ενέργειας και Περιβάλλοντος» που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει με κλειστά ραντάρ στα ανοιχτά του Καστελόριζου, με το τελευταίο του στίγμα να δίδεται τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, το Ataman και το Cengiz Han, έχουν κλείσει τα ραντάρ τους εδώ και περίπου 12 ώρες.

Η Τουρκία ρισκάρει ένα θερμό επεισόδιο

Στα 20 μίλια από το Καστελόριζο έφθασε το Oruc Reis. Το τουρκικό ερευνητικό έφθασε μέχρι το ανατολικό άκρο της περιοχής που έχει «δεσμεύσει» με την παράνομη NAVTEX του. Στη συνέχεια έστριψε, κινείται νοτιοδυτικά και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στα 30 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΝΕΑ, το σεισμογραφικό έχει ποντίσει καλώδια στην περιοχή της Navtex. «Από την χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το Oruc Reis αλλά και από τη μακρόθεν παρατήρηση εκτιμούμε ότι έχει ρίξει καλώδια» ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι οποίες συμπλήρωναν, ωστόσο, ότι εξαιτίας του θορύβου και του βόμβου γύρω από το Οruc Reis είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιεί έρευνα.

Την ίδια ώρα κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στη Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.

Διαβάστε: Η Αθήνα κλιμακώνει την ένταση – 6 λόγοι για τους οποίους βγάλαμε το Oruc Reis

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, εντείνει τις διπλωματικές επαφές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις ναρκοθετούν τις διερευνητικές επαφές. Ζητά δε από την ΕΕ την ενεργοποίηση των κυρώσεων ενώ θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά αύριο, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις