Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα κλιμακώνει την ένταση - 6 λόγοι για τους οποίους βγάλαμε το Oruc Reis [vids]
Με το Oruc Reis να έχει φτάσει 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελόριζου, την Αθήνα να επισημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διάλογος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα τόσο για τις προκλητικές κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, όσο και για το άνοιγμα των Βαρωσίων, η Τουρκία επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στην Αθήνα για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», με ένα εξασέλιδο ενημερωτικό δελτίο, εν είδει non paper η Άγκυρα επιχειρεί να «αποκαλύψει» τους «απώτερους στόχους της Αθήνας λίγο πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές». Το έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει τίτλο: «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου». Διαβάστε εδώ αναλυτικά το τουρκικό non paper. Μεταξύ άλλων, επικαλείται:
Το Oruc Reis έχει χαράξει μια πορεία βόρεια- βορειοανατολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις επόμενες ώρες δεν θα αντιστρέψει ξανά την πορεία του. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το πλοίο πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων και συνοδεύεται από τουλάχιστον πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε πρόθεση να ξεκινήσει έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία. «Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε - τουλάχιστον δύο φορές - να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία - ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών - και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» είπε. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω, και πρόσθεσε «αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων».
Στην συνέχεια ο κ. Μάας υπογράμμισε ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ' αρχάς διακόπηκαν», σημειώνοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα. «Γι' αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία» κατέληξε ο Χάικο Μάας.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου.
Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας. Τέλος, αναφορικά με την COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε».
- Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
- Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
- Τις εναέριες ελληνικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
- Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
- Υποστηρίζει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
- Κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

To Oruc Reis έφτασε κοντά στο Καστελόριζο
Η νέα τουρκική πρόκληση με την έξοδο του Oruc Reis στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τη Σουηδή ομόλογό του, Ανν Λίντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, Νατοϊκό ιπτάμενο ραντάρ πραγματοποιεί περιπολία ανατολικά της Αττάλειας σκανάροντας την περιοχή στην οποία είναι πολύ πιθανό να κινηθεί το Oruc Reis μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν αλλά και τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Από την εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι το NATO φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη. Εν τω μεταξύ, το Oruc Reis έφτασε το απόγευμα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, στα 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελόριζου. Συνεχίζει να κινείται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, έχει χαράξει πλέον πορεία βόρειο βορειοανατολική. Το ερώτημα είναι εάν έχει αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες το τουρκικό ερευνητικό που εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Διαβάστε: Μητσοτάκης για Τουρκία: Προφανώς δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες – Το Oruc Reis αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν εκπέμπει σήμα τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, λίγο μετά τις 7, βρισκόταν 28 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο από τις ελληνικές ακτές, στα 22 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Άγκυρα: Γι' αυτούς τους λόγους επέστρεψε το Oruc Reis
Από την πλευρά του, τo CNNTurk παρουσίασε τους τέσσερις λόγους για το οποίο το Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο για να προχωρήσει σε έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Το τουρκικό κανάλι επικαλείται διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν αρχικά πως η επιστροφή του σεισμογραφικού πλοίου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη κι΄ αυτό διότι είχε τονιστεί πως μόλις τελείωνε η συντήρηση του σκάφους, τότε αυτό θα επέστρεφε στις έρευνες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά αυτή την περίοδο. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η Ελλάδα - σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους- δεν εγκατέλειψε τις «μαξιμαλιστικές της αξιώσεις». Το τουρκικό Μέσο αναφέρει πως η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι την ώρα που η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωναν την απόρριψη του χάρτη της Σεβίλλης, εκείνη δεν πήρε επίσημη θέση. Στη συνέχεια ο τρίτος λόγος σύμφωνα με το CNNTurk είναι πως η Σύνοδος της ΕΕ για την Τουρκία ήταν «μία απογοήτευση», ενώ καταλήγει πως ακόμη ένας λόγος είναι ότι η Άγκυρα δεν βρήκε πλήρη ανταπόκριση για ειλικρινή διάλογο.Αποδοκιμάζουν οι ΗΠΑ
Αποδοκιμάζουν οι ΗΠΑ την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο έκδοσης νέας τουρκικής Navtex. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την Άγκυρα ότι οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίμως» βάζει εμπόδια στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Η ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής: «Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.
Μητσοτάκης: Προφανώς δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας το βράδυ της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, Μαξίμου. «Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ο κ. Μητσοτάκης, υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας λέγοντας «καλώς ορίσατε, για άλλη μια φορά, εν μέσω αυτών των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, δεδομένων των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Θεωρώ πως κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά υπό το φως των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους πως τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ξεκάθαρα». Διαβάστε: 22 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis – Νατοϊκή κινητοποίηση – Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση η οποία τόνιζε ότι «η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση», κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία. «Αυτό που έχουμε δει έκτοτε είναι την επανάληψη των δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φυσικά επίσης το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, που παρέμενε κλειστό για 46 χρόνια» σημείωσε. Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».

Μάας: Αυτά που κάνει η Τουρκία αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την έκπληξή του για τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. «Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» είπε. Επισήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες επετεύχθη η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να έρθει στο δρόμο της διπλωματίας. «Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες» σημείωσε.

Το επεισόδιο Τσαβούσογλου - Λίντε
Έντονο φραστικό επεισόδιο με τη Σουηδή ομόλογό του, Ανν Λίντε, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων. Όλα ξεκίνησαν όταν η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης στη Συρία και την κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ. Οι αναφορές της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν την οργή του Τσαβούσογλου ο οποίος της απευθύνθηκε λέγοντας: «Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάθρακες;»
«Η Ελλάδα βουλιάζει βάρκες προσφύγων»
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και σε συνέχεια της τουρκικής προκλητικότητας του τελευταίου διαστήματος, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληψία απέναντι στην Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά: «Αφού είστε τόση ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν μιλάτε για την Ελλάδα που βουλιάζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο;». Το βίντεο με την αντίδραση Τσαβούσογλου? ''Siz kimden aldığınız yetkiyle Türkiye'ye Suriye'den çekilin diyorsunuz?''
? ''İnsan hakları konusunda madem bu kadar hassassınız, Yunanistan göçmenleri denizde öldürürken niye Yunanistan'ı eleştirmiyorsunuz?'' Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu pic.twitter.com/l3HAm0PiZo — TVNET (@tvnet) October 13, 2020
Σύνοδος Κορυφής: Εκτός ατζέντας τα ελληνοτουρκικά
Επιστολή πρόκλησης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, απέστειλε προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κορονοϊός, το Brexit και το κλίμα θα είναι από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει: «Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση.
