Η τομέαρχης οικονομικών και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου παραχώρησε χθες συνέντευξη στο δελτίο του Kontra για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον οποίο παύει η προστασία πρώτης κατοικίας, ενώ θα χάνουν όλη την περιουσία τους όσοι εντάσσονται σε αυτόν. Υπογράμμισε πως με τις διατάξεις που εισάγονται οτιδήποτε αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης και μετά την κήρυξη της πτώχευσης, στο βαθμό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής του, οι οποίες ορίζονται περίπου στα 611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, δεν του ανήκει αλλά θα πηγαίνει προς ικανοποίηση των πιστωτών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, υποστήριξε ότι καταργείται κάθε προστασία της , ενώ ακόμη και για τον ευάλωτο οφειλέτη δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση προστασία της κύριας κατοικίας του. Και ο ευάλωτος οφειλέτης θα χάνει το σπίτι του. Παύει να είναι ιδιοκτήτης. Την κυριότητα του σπιτιού την αποκτά ένας ιδιωτικός φορέας, ένα fund δηλαδή που συνδέεται με την τράπεζα . Οσοι έχουν μέχρι 7.000 είσοδημα θα χάνουν το σπίτι θα πληρώνουν ενοίκιο για 12 χρόνια, θα πρέπει να επιβιώνουν με 611 ευρώ τον μήνα καθώς κάθε ευρώ παραπάνω θα πηγαίνει στο χρεός και αν καθυστερήσουν 3 δόσεις σε αυτά τα χρόνια θα τους στέλνουν έξωση. Στο τέλος των 12 ετών θα μπορούν να ξαναγοράσουν το σπίτι τους πληρώνοντας ξανά ολόκληρη την αντικειμενική αξία του εκείνη της στιγμή χωρίς όμως να υπολογίζονται τα χρήματα που έδωσαν μέχρι να κοκκινήσεις το δάνειό τους, ή όσα πλήρωναν τα 12 έτη.

Για την οικονομία τόνισε ότι από την κυβέρνηση δεν έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης του ΑΕΠ ενώ προμηνύεται μεγάλη ύφεση το Γ’Τρίμηνο του 2020. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει τελείως ανεδαφικές προβλέψεις για το 2021, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 7,5% χωρίς σοβαρές προβλέψεις όταν η Ευρώπη θα έχει 5,5% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι επειδή όλα θα είναι καλά και θα κανονικοποιήθούν δεν θα παρέμβει στην αγορά δίνοντας λιγότερα από όσα έδωσε φέτος.

Για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξαναθέσει το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, αλλά και ως κυβέρνηση είχαν πετύχει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ σήμερα η κυβέρνηση αδρανεί μπροστά στην Τουρκική προκλητικότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις