Μετά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αναστολή των ποινών των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα κόμματα αντέδρασαν σε αυτό το ιστορικής σημασίας γεγονός.

ΝΔ: Σήμερα κλείνε ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

Το μήνυμα ότι σήμερα, με την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έστειλε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Παράλληλα, η ΝΔ επισημαίνει ότι «η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε ανεπηρέαστη το έργο της καταδικάζοντας τους εγκληματίες και οδηγώντας τους στη φυλακή, δικαιώνοντας όλους όσους την εμπιστεύονται και τη σέβονται.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με τη σημερινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Στην ιστορική αυτή νίκη της Δημοκρατίας, φτάσαμε χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα όσων εργάζονταν νυχθημερόν μέσα στα Δικαστήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την απονομή Δικαιοσύνης.

Με Κυβερνήση Νέας Δημοκρατίας η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε ανεπηρέαστη το έργο της καταδικάζοντας τους εγκληματίες, οδηγώντας τους στη φυλακή και δικαιώνοντας όλους όσους την εμπιστεύονται και τη σέβονται.

Τσίπρας: Ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή, όχι με τον χρυσαυγιτισμό

Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη»«νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι η δικαίωση αυτή δεν είναι το τέλος, αλλά «η αφορμή για μια νέα αρχή», για «να ξηλώσουμε όλα όσα γεννούν το φασισμό», «είναι η ευκαιρία της μεγάλης αντεπίθεσης του δημοκρατικού κόσμου και των ιδεών του».

Υπογραμμίζει ότι το ιστορικό εφόδιο της μνήμης, η επένδυση στη γνώση και τη μόρφωση, στην αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση, τον αγώνα για καλύτερη ζωή, η επιμονή στην αλήθεια και την εντιμότητα, «από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι φυσικά, την κεντρική πολιτική σκηνή», είναι τα «όπλα μιας ισχυρής Δημοκρατίας».

Ειδικότερα, σε ανάρτηση του στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι «η 12η Οκτώβρη του 1944, ήταν η μέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Αθήνα και ένας ολόκληρος λαός γιόρταζε την ελευθερία του», για να σημειώσει ότι η σημερινή, «η 22α Οκτώβρη του 2020 είναι μια μέρα που τα ναζιστικά τάγματα εφόδου οδηγούνται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και ένας ολόκληρος λαός είναι σήμερα ξανά περήφανος».

Τονίζει ότι «σήμερα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη «με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο βάζει τέλος στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που αιματοκύλησε, τρομοκράτησε, δολοφόνησε στο όνομα της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που γνώρισε η ανθρωπότητα».

Γεννηματά: «Ιστορική απόφαση, νίκη της Δημοκρατίας, δικαίωση των θυμάτων»

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μιλώντας στo CNN  δήλωσε σχετικά με τη σημερινή απόφαση για τη Χρυσή Αυγή:

Είναι μία απόφαση ιστορική. Μία απόφαση που ξεκάθαρα αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή, προφανώς όχι για τις ιδέες της, αλλά διότι με την απόφαση του δικαστηρίου είναι μία εγκληματική οργάνωση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος. Με την απόφαση αυτή, η μικρή Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες. Και θα πρέπει πια να αφυπνιστούν και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, γιατί τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά. Τώρα, σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η ευθύνη και το βάρος πέφτει στον πολιτικό κόσμο. Το κοινοβούλιο έχει την ευθύνη να κλείσει οριστικά το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, στην ηγετική της ομάδα, στα μέλη και στα στελέχη της, προς τις εθνικές εκλογές. Θέλω να θυμίσω ότι έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό η αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να σχεδιάσουμε νομοθετική παρέμβαση που θα κλείνει το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι μόνο στη Χρυσή Αυγή με αυτό το σχήμα, αλλά στα μέλη και στα στελέχη της και σε οποιοδήποτε παράγωγό της. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία που δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδεχτεί. Όμως επανερχόμαστε και θα συνεχίζω να επιμένω και να πιέζω σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τελειώνουμε επιτέλους με τους νεοναζί.

ΚΚΕ: «Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, αλλά δεν χωρά κανένας εφησυχασμός»

Σε ανακοίνωσή του για το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ εξήρε την «αυτονόητη», όπως χαρακτήρισε απόφαση, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

«Η απόρριψη των αιτημάτων αναστολής για την πλειοψηφία των καταδικασμένων ναζιστών-εγκληματιών της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα για τον πυρήνα της διευθυντικής ομάδας, ήταν η αυτονόητη απόφαση, τόσο ως προς τη βαρύτητα των πράξεών τους όσο και ως προς το περί δικαίου αίσθημα του λαού, πάνω απ’ όλα των ίδιων των θυμάτων της Χ.Α.

Η λαϊκή απαίτηση ήταν να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή, έστω και μ’ αυτές τις μειωμένες ποινές, που είναι τέτοιες εξαιτίας και της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φυλάκιση των καταδικασμένων χρυσαυγιτών».

«Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού» τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Μέρα25: Σήμερα οι «ναζί μπήκαν στη φυλακή» από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα να ξεριζωθούν οι ιδέες και οι αιτίες του

Για ιστορική ημέρα μίλησε και το Μέρα25 μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τονίζοντας όμως ότι ο αγώνας όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά είναι πιο επιτακτικός από ποτέ.

Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Κριθαρίδη, εκπροσώπου Τύπου του Μέρα25

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, οι ναζί μπήκαν στη φυλακή μετά και την απόφαση του δικαστηρίου για τις αναστολές τους. Από αύριο κιόλας πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί με την κάθε αντιφασίστρια και τον κάθε αντιφασίστα, με κάθε δημοκράτη πολίτη, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, ώστε να ξεριζωθούν οι δηλητηριώδεις ιδέες των νεοναζιστών που έχουν ποτίσει τον κυρίαρχο ξενοφοβικό, μισανθρωπικό πολιτικό λόγο και τα μέσα ενημέρωσης της ολιγαρχίας δίχως σύνορα. Ο αγώνας όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά πιο επιτακτικός από ποτέ άλλοτε σε έναν κόσμο που υψώνει φράχτες της ντροπής και σε μια χώρα που επαναπροωθούνται παράνομα βάρκες κατατρεγμένων συνανθρώπων μας. Το αυγό του φιδιού συνεχίζει να υπάρχει και εκκολάπτεται διαρκώς με πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης των λαών.