Η κυπριακή Βουλή αποφασίζει σήμερα επί της πρότασης αυτοδιάλυσης της, μετά την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού το Κίνημα Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου. Η πρόταση διάλυσης κατατέθηκε λόγω της παραίτησης τόσο του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη όσο και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάννη οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο του Al Jazeera – που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Κύπρο- να εμπλέκονται σε κύκλωμα έκδοσης διαβατηρίων (διαβάστε αναλυτικά).

Κατά το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να προκληθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές χρειάζεται απλή πλειοψηφία 50%+1 με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται πως ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου τάχθηκαν ήδη με δηλώσεις ή ανακοινώσεις υπέρ της πρότασης ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη διαφωνούν, θεωρώντας την πρόταση αυτοδιάλυσης προσχηματική. Όπως όλα δείχνουν η απόφαση θα κριθεί από τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συνεργασίας καθώς μέχρι στιγμής καταγράφεται ισοπαλία.

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Α. Αδάμου

Θα προηγηθεί η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών που καταλαμβάνουν τις έδρες των Συλλούρη και Τζιοβάννη αλλά και η ανάληψη της προεδρίας του Σώματος από τον Αδάμο Αδάμου. Τονίζεται ότι το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών ενώ το ΔΗΚΟ απειλεί ότι δεν θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταψήφιση του και παραίτηση του Προέδρου.

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera

Δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου «παγίδευσαν» με κρυφές κάμερες τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ένα βουλευτή να «διαπραγματεύονται» με «μεσάζοντες» για την απόκτηση διαβατηρίων από Κινέζους «επενδυτές» που έχουν προβλήματα με το νόμο.

Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνη, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο.

Πώς έγινε η αποκάλυψη

Για το ρεπορτάζ, δημοσιογράφος εμφανίστηκε ως «Μπίλι», εκπρόσωπος Κινέζου επενδυτή που έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος. Με αυτό τον τρόπο η ερευνητική μονάδα απέκτησε πρόσβαση σε υψηλόβαθμους πολιτικούς της χώρας που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Από την αρχή ο «Μπίλι» μίλησε ανοιχτά για την ποινή φυλάκισης, κάτι που επίσημα θα απέκλειε αυτόν τον υποψήφιο για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Όμως, ο «Μπίλι» άκουσε από τους εμπλεκόμενους ότι μία ποινή φυλάκισης δεν θα είναι ζήτημα, αρκεί να επενδυθούν αρκετά χρήματα.

«Δεν είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα στην Κύπρο», του είπε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ανδρέας Πιττάτζης, εγγεγραμμένος πάροχος υπηρεσιών για το πρόγραμμα. «Είχα έναν τύπο που ήταν υπό κράτηση για δύο χρόνια. Ήταν στη φυλακή δύο χρόνια για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Είχαμε τρόπους να δικαιολογήσουμε τα πάντα και εγκρίθηκε η αίτησή του για διαβατήριο. Τώρα έχει μια βίζα που τον περιμένει. Κανένα πρόβλημα».

Ο ίδιος πρότεινε και αλλαγή του ονόματος στο διαβατήριο, κάτι που- σε συνδυασμό με το νέο διαβατήριο- θα επέτρεπε σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να υιοθετήσει μια εντελώς νέα ταυτότητα, σημειώνει το Al Jazeera.