Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και τον συνεχάρη για τη γρήγορη και αποτελεσματική, όπως φαίνεται, εξέλιξη του εμβολίου κατά του Covid-19.

Ο κ. Μπουρλά εξέφρασε την ελπίδα ότι σε λίγες εβδομάδες το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Η κυρία Σακελλαροπούλου από την πλευρά της επισήμανε ότι οι ευχές όλων είναι το εμβόλιο να συντελέσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα προβλήματα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία του εμβολίου προκαλούν ενθουσιασμό αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της δοκιμής ενώ υπάρχουν ζητήματα στην διάθεσή του, την κατανομή των εμβολίων και την επάρκεια τους για τον παγκόσμιο πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Η Pfizer μπορεί να παραγάγει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021. Μόνο οι ομάδες ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων σχετικών ομάδων στις ΗΠΑ φθάνουν τα 20 εκατομμύρια ενώ περίπου 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον το κόσμο θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, ο ελληνικής καταγωγής CEO της εταιρείας επιχειρώντας να απαντήσει στο πρόβλημα μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου  σε – 70 βαθμούς Κελσίου είπε πως γίνεται προσπάθεια να είναι σε σκόνη.

Και οι προβληματισμοί…

Το εμβόλιο της Pfizer αποτελεί μια σπουδαία είδηση στη μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά είναι νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη κατά της πανδημίας προειδοποιεί ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Ο κ. Φάουτσι επισημαίνει ότι δεν περίμενε ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα ήταν τόσο υψηλό, πάνω από 90%. Παράλληλα, αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Pfizer δημιουργεί μεγάλες ελπίδες και για το εμβόλιο που εξελίσσει η Moderna, καθώς βασίζονται στην ίδια τεχνολογία.

Παράλληλα, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη χαλάρωση των προσπαθειών για τον έλεγχο του ιού. Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times, τα κρούσματα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφουν ραγδαία άνοδο. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι τα ευχάριστα νέα για το εμβόλιο δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στον εφησυχασμό.

Το εμβόλιο «είναι το φως στην άκρη του τούνελ» υπογραμμίζει. «Είμαστε πολύ, πολύ μακριά από τη νίκη. Πρέπει πραγματικά να επιτείνουμε την προσπάθεια όσον αφορά τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας» προσθέτει.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα πως αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή δεν γνωρίζουμε ακόμα πόση διάρκεια έχει η ανοσία που προκαλεί. Τούτο σημαίνει πως ο εμβολιασμός μπορεί να χρειαστεί να γίνεται σε τακτική βάση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις