«Αυτή η συζήτηση είναι μία ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε απορίες που δικαιολογημένα απασχολούν τους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι που διακινούνται», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή:

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο προτάσεων, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC σήμερα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα», ανέφερε.

«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σήμερα ανέρχονται σε 328», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν από covid19 υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μία κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και ανθρωπιά. Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών», συμπλήρωσε.

«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι στα επόμενα βήματα θα ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Ξεπεράσαμε το σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση, διότι πολιτική απόφαση ήταν, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί σε τοπικό επίπεδο αν δει κάποια έξαρση της πανδημίας να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Με 424 κενές κλίνες ΜΕΘ έχουμε ασφάλεια για χαλάρωση των περιορισμών

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση πως όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις Εντατικές που έφταναν και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας 1295 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτιμούμε ότι θα προστεθούν 150 τους επόμενους δύο μήνες. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος που ήταν να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων μόνο από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

Η οικονομία δοκιμάζεται – Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η οικονομία δοκιμάζεται» και εξήγησε πως «για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία». Κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» είπε και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Ακολουθούμε τις εισηγήσεις των ειδικών

«Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών, της επιδημιολογικής επιτροπής κατά γράμμα, μία φορά όπως είπα πήραμε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αυτό αφορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Μπορεί να σχολιάσατε ότι κάποια στιγμή απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα αλλά ποτέ δεν ακούστηκε ότι τον αγνόησα ή ότι δεν αναζήτησα τη συμβουλή του ή των ειδικών οι οποίοι έχουν τόσα συνεισφέρει στην υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών μας. Η επιτροπή ξεπερνά τα 30 άτομα διαφόρων τομέων. Όλοι έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους. Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Είναι άνθρωποι που αρθρώνουν δημόσιο λόγο οι πιο πολλοί από αυτούς, είναι άνθρωποι όμως που δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η τελική εισήγηση της επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψιν από την κυβέρνηση. Το λέω για να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλει το επιστημονικό μας δυναμικό», ανέφερε σχετικά με τις εισηγήσεις των ειδικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διάθεση παραπληροφόρησης για τα εμβόλια

Για τα εμβόλια σημείωσε: «Μαζί με το 2021 ανέτειλε και η ελπίδα των εμβολίων που θα βάλουν οριστικό τέλος στον εφιάλτη του κορονοϊού. Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της ΕΕ, έχει εξασφαλίσει ποσότητες για 15,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. (…) Από τον Απρίλιο και μετά, θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα είναι η ζήτηση».

«Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών η οποία θέλω να το τονίσω για μία ακόμα φορά είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας», συμπλήρωσε.

Για το θέμα με τις πατέντες των εμβολίων που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, πυροτεχνήματα. (…) Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να έχει υπεύθυνη ενημέρωση και να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση αλλά να την έχει και από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Άνοιγμα της αγοράς με μεγαλύτερα πρόστιμα – επέκταση επιδομάτων ανεργίας και επιδότησης ενοικίου με 80% για έναν ακόμη μήνα

Σε σχέση με το click away ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το click away ή παράδοση εκτός δούλεψε. Ανακούφισε σημαντικά το εμπόριο. Προφανώς και δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Όμως για μία σειρά κλάδων δούλεψε, λιγότερο για άλλους κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση και όλα αυτά θα τα λάβουμε υπόψιν μας και σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το πως μπορούμε σταδιακά να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Κάθε άνοιγμα της δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη είναι κάτι που μπορούμε να την αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

«Θα έχουμε εμβολιάσει 2 εκατ. πολίτες έως το Μάρτιο»

«Έως το Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περίπου 2.000.000 πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα «να πορευτούμε όλοι ενωμένοι και συστρατευμένοι», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ατομική υπευθυνότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εισερχόμαστε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες, απαντώντας έτσι και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεφύγει από τη συνεχή άρνηση της πραγματικότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλει η κοινωνία και είναι η ενότητα και οι δημιουργικές προτάσεις. «Είμαι πάντα έτοιμος ν’ ακούσω και να εφαρμόσω οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση κι έχουμε αποδείξει κι εγώ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Εύχομαι κι ελπίζω να τις ακούσουμε σήμερα και να μη δούμε στα δελτία ειδήσεων τους γνωστούς τίτλους που συνοδεύουν κάθε συζήτηση αρχηγών στη Βουλή και αδικούν την ουσία της», κατέληξε, επικαλούμενος το παράδειγμα των Βαλκανικών Πολέμων το 1913, όταν Έλληνες επιστήμονες μπόρεσαν με το εμβόλιο που παρασκεύασαν να ανακόψουν την εξάπλωση της χολέρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο στράτευμα που πολεμούσε για την υπεράσπιση της πατρίδας και της κυριαρχίας της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις