Την χρήση του όρου «δυσάρεστο γεγονός», από την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, για τον σεξουαλική βία που υπέστη η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε μέσω ανακοίνωσής του το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για σαφή εγκληματική πράξη, ενώ τόνισε πως η σεξουαλική κακοποίηση μιας αθλήτριας από παράγοντα «μας αφορά όλους».

Ταυτόχρονα, μέσω της εν λόγω ανακοίνωσης, σημειώθηκε η εσφαλμένη αντίληψη πως η αθλήτρια «άργησε να μιλήσει», υποστηρίζοντας πως αυτό αφορά την ψυχολογική ετοιμότητα του θύματος, ενώ κατέληξε πως ο δρόμος μέχρι την οριστική απόρριψη των ανδροκρατούμενων στερεοτύπων είναι μακρύς.

«Η καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας από αθλητικό παράγοντα μας αφορά όλους. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι χώρος παιδαγωγικής ολοκλήρωσης, αλληλεγγύης, αξιών και όχι σχέσεων εξουσίας κι εκμετάλλευσης παιδιών, νέων ανθρώπων και γυναικών, που συντελούν σε εγκληματικές συμπεριφορές.

Διότι, ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη και όχι «δυσάρεστο περιστατικό», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ας δούμε κατάματα τα κοινωνικά προβλήματα και τις παθογένειες του αθλητισμού, τις εγκληματικές περιπτώσεις κακοποιήσεων και του σεξισμού, του εκφοβισμού και άλλων έκνομων συμπεριφορών κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ας διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα επιτρέπει την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών.

Η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της προσωπικής κακοποίησης αφορά μόνο στο θύμα και την ψυχολογική του ετοιμότητα. Μέχρι την εξάλειψη των ανδροκρατικών στερεοτύπων, που δυστυχώς ενεδρεύουν στον ελληνικό αθλητισμό, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Ειδικά στις μέρες μας που ο κος Αυγενάκης, με χίλιες δυο προφάσεις και «ναι μεν αλλά», κατήργησε την ποσόστωση φύλου, που αποτελούσε εργαλείο θεσμικής εδραίωσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών».

Η ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία και προκάλεσε αντιδράσεις και κατά αυτής τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατίθεται παρακάτω:

«Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα». 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις