Το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, έθεσε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Ισραήλ, παρόντος του πρέσβη του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Dr. Asher Salmon, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ ενημέρωσε πως στις επόμενες παραλαβές εμβολίων θα δρομολογηθεί ο εμβολιασμός των Παλαιστινίων και προχώρησε στην εκτίμηση πως θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στον αραβικό κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ το Ισραήλ έχει ήδη γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον κατά κεφαλή εμβολιασμό, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει ούτε τις πρώτες τους δόσεις. Πριν από λίγες ημέρες, ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας της Παλαιστίνης, Yasser Bozyeh,, δήλωσε στο Reuters ότι εκτός από την επίτευξη αρχικής συμφωνίας με την AstraZeneca, οι Παλαιστίνιοι είχαν επίσης ζητήσει προμήθειες από τη Moderna, την Johnson & Johnson και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Οι προμήθειες θα προέρχονταν επίσης από ένα πρόγραμμα εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε όμως ότι το Ισραήλ «αγνόησε τα καθήκοντά του ως δύναμη κατοχής και διέπραξε φυλετικές διακρίσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού, στερώντας τους από το δικαίωμά τους στην υγειονομική περίθαλψη». «Η αναζήτηση από την παλαιστινιακή ηγεσία, για την εξασφάλιση των εμβολίων από διάφορες πηγές δεν εξαιρεί το Ισραήλ από τις ευθύνες του, έναντι του παλαιστινιακού λαού στην παροχή των εμβολίων», ανέφερε. Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ καλύπτει τους Άραβες πολίτες της χώρας και τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στη Δυτική Όχθη, έχει δώσει εμβόλια σε Ισραηλινούς εποίκους, αλλά όχι σε Παλαιστίνιους κατοίκους, οι οποίοι λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να παρέχει εμβόλια για Παλαιστινίους που βρίσκονται υπό κατοχή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, λένε ότι θα μπορούσαν να μοιράζονται εμβόλια με τους Παλαιστινίους όταν όμως καλυφθούν οι ανάγκες του Ισραήλ. Αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει «άτυπες συζητήσεις» με το Ισραήλ σχετικά με τη διάθεση ορισμένων προμηθειών στους Παλαιστινίους για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ο αξιωματούχος, Gerald Rockenschaub, επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι το Ισραήλ είπε ότι θα διερευνήσει αυτή την επιλογή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις