Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απατώντας  σε ερωτήσεις της Ευρωομάδας  Αριστεράς την Δευτέρα 8 φεβρουαρίου 2021, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  δεν φαίνεται να έδωσε πειστικές απαντήσεις καθώς απέφυγε πολλές ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων και για το αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε το στόχο του 70% των εμβολιασμών έως το καλοκαίρι του 2021 στην Ένωση.

Μάλιστα, δεν απάντησε για τις δυνατότητες που έχουν τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν μόνα τους εμβόλια, πέραν των συμφωνηθέντων, αναφέροντας ότι «εάν το κάνουν είναι με δική τους ευθύνη – και όχι πλέον των εταιριών φαρμάκου ούτε της ΕΕ ή του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου), με καθεστώς ‘έκτακτης έγκρισης’, όμως κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έχει αποφασισθεί από καμιά χώρα.» Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ρώτησε την Πρόεδρο της Επιτροπής: «Μπορείτε να μου εξηγήσετε το παράδοξο, πώς μια άφθονη δημόσια χρηματοδότηση, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, παράγει αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα για μερικές πολυεθνικές του φαρμάκου; Το Politico γράφει ότι για να πετύχετε το στόχο σας, να εμβολιαστεί το 70% ως το καλοκαίρι, χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα επί πέντε – και η παραγωγή και ο εμβολιασμός. Σας ερωτώ: εξετάζετε την δυνατότητα να εφαρμόσετε το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρίες, που δεν έχουν αυτή την στιγμή τις πατέντες να επιταχύνουν την παραγωγή, ώστε να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού;»

Αντίστοιχη ερώτηση έθεσαν και αρκετοί ακόμα Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρου Κόκκαλη. Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έχει «άλλη γνώμη» σε σχέση με την απελευθέρωση των πατεντών, βασίζοντάς την σε υποθέσεις που αφορούσαν την ποιοτική παραγωγή των εμβολίων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπλέον πρόσθεσε  ότι αναμένεται να διατεθούν 33 εκατομμύρια εμβόλια εντός του Φεβρουαρίου και 55 εκατομμύρια εμβόλια τον Μάρτιο. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης επανέλαβε τη θέση της Αριστεράς και πολλών διεθνών φορέων, πως σε αυτή την πανδημία ουδείς μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς, προσθέτοντας πως: «Μόνον έτσι θα έχουμε την ελπίδα να τελειώσουμε με την πανδημία και να προλάβουμε τις μεταλλάξεις της. Μπορεί να έχει συμφωνηθεί ο COVAX για την παροχή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, αλλά μέχρι σήμερα από τους 90 εκατομμύρια εμβολιασμούς μόνο εικοσι-πέντε, όχι χιλιάδες, ούτε εκατομμύρια, αλλά 25 εμβολιασμοί αφορούν την υποσαχάρια Αφρική», αναφερόμενος στο αυτονόητο, πως πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων και να απελευθερωθεί η παραγωγή και άρα η διάθεση των εμβολίων σε όλο τον πλανήτη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει επιτάχυνση, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ανέφερε ότι δεν τάσσεται υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας το ως ένα αρκετά μακρινό ενδεχόμενο στην παρούσα φάση, λέγοντας πως: «Όταν όλοι μας θα έχουμε εμβολιαστεί, μπορούμε να συζητήσουμε για το αν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με κάποιο πιστοποιητικό ή με αρνητικό τεστ.» Επιπροσθέτως, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κατά τρεις εβδομάδες σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία είναι ότι η ΕΕ δεν απαλλάσσει τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων από τις ευθύνες τους.

Τέλος, η κα Φον Ντερ Λάιεν έκανε έκκληση από την Ευρωομάδα της Αριστεράς να βοηθήσουν και εκείνοι στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την διαδικασία εμβολιασμού, χωρίς όμως να δώσει καμιά σαφή απάντηση για το αν τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές θα δοθούν στη δημοσιότητα και χωρίς να τους καταθέσει κάποια συγκεκριμένη σχετική πρόταση. Σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά την συνεδρίαση οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβαν  και Μανόν Ομπρί  δήλωσαν, μεταξύ άλλων, πως η Κομισιόν δεν ορθώνει ανάστημα μπροστά στις πολυεθνικές του φαρμάκου, χαρακτηρίζοντας την όλη στάση της ως «φιάσκο».

Επίσης, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν θέλησε η συγκεκριμένη συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Εν κατακλείδι, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, σχολίασαν την χθεσινή συνεδρίαση και δήλωσαν πως: «Δυστυχώς η κα Φον Ντερ Λάιεν δεν μας έδωσε απαντήσεις, αλλά θόλωσε τα νερά. Η σημαντική κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει τη χρηματοδότηση και αγορά των εμβολίων για όλη την Ένωση, προστατεύοντας την έτσι από μία βέβαιη εσωτερική σύγκρουση και ρήξη με αφορμή την πανδημία, θα μείνει μισή όσο συνεχίζει να βάζει την Αγορά πάνω από τη Δημόσια Υγεία, με επιχειρήματα που έχουν ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν και για τα γενόσημα φάρμακα και έχουν καταρριφθεί. Το αν μπορεί να παραχθεί το εμβόλιο ή όχι από τρίτες εταιρείες δεν μπορεί να είναι πολιτική απόφαση της Επιτρόπου, αλλά μόνο επιστημονική γνώμη που μπορεί να εκφραστεί μόνο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση/εξαγορά των πνευματικών δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί με τη σειρά της παραγωγή και τα εμβόλια θα μπορέσουν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις