Παράταση έως τη Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου 2021, φαίνεται πώς πήραν οι εργασίες της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που διεξάγεται στη Γενεύη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Αθήνα και Λευκωσία υπογράμμισαν την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία.

Από την άλλη πλευρά, Άγκυρα και ψευδοκράτος επέμειναν στη λύση δύο κρατών. Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας των μερών της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γ.γ. της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο κατά τις 10 το πρωί σε νέα σύνοδο της Ολομέλειας».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί το δείπνο που θα παρέθετε απόψε ο γ.γ. του ΟΗΕ στα μέρη, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά. Σε ερώτηση αν θα διοριστεί η κα Λουτ ως ειδική αντιπρόσωπος, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα διοριστεί οποιοσδήποτε».

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του, είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Το έγγραφο των τουρκοκυπρίων για 2 κράτη στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, η ΕΡΤ παρουσίασε το κείμενο της τουρκοκυπριακής πρότασης που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, ο Ερσίν Τατάρ ζητά τη διασφάλιση της εγγενούς ισότητας της κυριαρχίας των μερών και ισότιμο καθεστώς σε διεθνές επίπεδο με ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αποδέχεται περιορισμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις και μόνο από τη θέση του παρατηρητή και την τελική επικύρωση της συμφωνίας με δημοψήφισμα. «Εμείς δεν αλλάζουμε θέση, ούτε πρόκειται να αλλάξουμε. Εξηγήσαμε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά και έχουν αλλάξει συνθήκες…» σημείωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Η επικοινωνία Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο ομόλογό του

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Le Drian για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Σε επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτος μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις