Με εμφατικό τρόπο χαιρέτισε ο Τζον Κέρι τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ και αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ατζέντα, σε παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, όπως η οικονομία και οι γεωστρατηγικές προκλήσεις. «Χάρηκα πολύ που είδα ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο έμπειρος πολιτικός υπογράμμισε ότι «θα είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε λέγοντας πως «μόνο οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», δίνοντας έμφαση στον ιδιωτικό τομέα . Επιπλέον κάλεσε όλους τους πολίτες να συνταχθούν πίσω από αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα επισήμανε ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν θα είναι αρκετό, τονίζοντας την ανάγκη για πιο φιλόδοξους στόχους. «Ό,τι γίνει αυτή τη δεκαετία θα καθορίσει το αν τελικά θα επιτύχουμε το στόχο για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου».

Όσον αφορά την Ελλάδα, εξήγησε λέγοντας πως «ήταν στις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα και θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την απόφαση να επιταχύνει κατά πολλά χρόνια την απαλλαγή από τον άνθρακα».

Τέλος, ο κ. Κέρι τόνισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από τη βιομηχανική επανάσταση, προσθέτοντας ότι «πρέπει να τη δούμε και ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε». Κατά την εισαγωγή του, ο Τζον Κέρι εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί διά ζώσης καθώς, όπως είπε, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ. Μμου περιέγραψε το Φόρουμ ως Νταβός με ελαιόδεντρα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις