Στη δημοσκόπηση του MEGA από την Metronanalysis, οι πολίτες απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων για θέματα της επικαιρότητας, ενώ αποτυπώθηκε και η πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (24/5) σε δείγμα 1.200 ατόμων. Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά να έρχεται σε 13, μονάδες.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων: Νέα Δημοκρατία 34%, ΣΥΡΙΖΑ 20,1%, ΚΙΝΑΛ 6%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ 25 4,7%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,4%, άλλα κόμματα 3,3%, άκυρο-λευκό 4,6%, δε θα ψηφίσουν 6,9%, αναποφάσιστοι 6,7%, δεν απαντώ 3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε ποσοστό 46%, με τον «κανέναν» να ακολουθεί στο 24%. 16% θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα, 2% τον Γιάνη Βαρουφάκη, 2% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, 1% τον Κυριάκο Βελόπουλο, 1% την Φώφη Γεννηματά, 1% άλλος και 7% απάντησαν δεν γνωρίζω – δεν απαντώ.

Δημοσκόπηση: Ποιο θεωρούν οι πολίτες ως το σημαντικότερο πρόβλημα

«Ποιο νομίζετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα;», είναι το επόμενο ερώτημα της δημοσκόπησης.

Το 33% απάντησε πως είναι ο κορονοϊός, το 31% η οικονομία, το 11% η ανεργία, το 5% το πολιτικό σύστημα και το 3% η εξωτερική πολιτική.

Για την πορεία της χώρας, το 46% πιστεύει πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ το 44% προς τη λάθος κατεύθυνση.

Κορονοϊός και εμβολιασμοί

Σε ερώτηση για το αν έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα της πανδημίας, το 63% θεωρεί πως «ναι» σε αντίθεση με το 29% που πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Σε ποσοστό 81% οι ερωτηθέντες απάντησαν πως θα κάνουν το εμβόλιο ή το έχουν κάνει ήδη, ενώ το 13% απάντησε πως δεν θα το κάνει.

Εξωτερική πολιτική, Μπάιντεν και ελληνοτουρκικά

Σε ερώτηση για τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το 17% δεν θέλει καμία συμφωνία, το 60% θέλει συμφωνίες μόνο για τα θέματα που πιστεύει η Ελλάδα ότι είναι ανοιχτά, το 20% είναι θετικό στο να συζητηθούν και θέματα που θέτει η Τουρκία, ενώ 3% δεν απάντησε.

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τη θέση της στα ελληνοτουρκικά, το 71% θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, το 5% θεωρεί πως κρατάει ίσες αποστάσεις, το 10% πιστεύει πως είναι πιο κοντά στις θέσεις της Τουρκίας.

Οι απόψεις των πολιτών για τους ξένους ηγέτες

Εμανουέλ Μακρόν: 16% αρνητική – 79% θετική
Τζο Μπάιντεν: 18% αρνητική – 75% θετική
Βλαντιμίρ Πούτιν: 45% αρνητική – 53% θετική
Σι Τζινπίνγκ: 36% αρνητική – 30% θετική
Άνγκελα Μέρκελ: 76% αρνητική – 23% θετική

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις