Με μία ασυνήθιστη κίνηση, οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποχώρησαν στις 11:11 τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021, από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατευθύνθηκαν με τα πόδια προς το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο άνδρες, συνοδεία συνεργατών και της ασφάλειάς τους ,βάδισαν στη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία έχει και έντονο χρώμα Ελληνικής Επανάστασης για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τους Δένδια και Τσαβούσογλου να συζητούν σε καλό κλίμα για να καταλήξουν λίγο μετά τις 11:15 στο κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκεί έχει ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών και των συζητήσεων.

Στην πρώτη συνάντηση θα συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πλαισιωμένοι από δύο ή τρεις συνεργάτες τους. Μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, στα πολιτικά θέματα, μπορούν να τεθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κάθε πλευράς. Μετά θα ακολουθήσουν -σε δεύτερο κύκλο- διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Στις 13:15 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις των δύο ανδρών, οι οποίες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ χωρίς να δοθεί δυνατότητα για ερωτήσεις στους δημοσιογράφους. Αν η συνέντευξη Τύπου κυλήσει «ομαλά» ή αν έχουμε μια επανάληψη της δημόσιας αντιπαράθεσης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Πώς αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας.

Η θέση της Αθήνας

Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο των καταγγελιών του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ κατά της τουρκικής κυβέρνησης για ανοιχτές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και παρεμπόριο και τις προειδοποιήσεις του εναντίον του Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις, αλλά και των διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας για μη τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις