Χωρίς να αλλάζει το παραμικρό στις θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην Αθήνα, με από κοινού έκφραση της βούλησης για θετική ατζέντα και συνέχιση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις λακωνικές και χωρίς ερωτήσεις ή debate δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας επαναβεβαίωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία».

Κομβικής σημασίας θεωρείται για την Αθήνα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η προσδοκία από το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι θα σηματοδοτήσει μια προσπάθεια για να αποφευχθούν πιθανές εστίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση, με πρώτο τεστ την καλοκαιρινή περίοδο όπου θα επιδιωχθεί να διατηρηθούν τα νερά στο Αιγαίο «ήρεμα».

Οι δύσκολες συνομιλίες

Έτσι, επί της ουσίας καμία πλευρά δεν υποχώρησε από τις υφιστάμενες θέσεις. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που υπήρχε πριν από τις χθεσινές συναντήσεις είναι ότι τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών τα οποία συναντήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών ήταν μάλλον αμήχανα.

Μεσολάβησε δε και η έντονη αντίδραση της Αθήνας -διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου- για τις δηλώσεις περί «Τούρκων» της Θράκης από τον κ. Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, στη συνέχεια τα πνεύματα αμβλύνθηκαν και επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, ειδικά κατά τις δημόσιες δηλώσεις Δένδια και Τσαβούσογλου, αποδεικνύοντας την κοινή βούληση για συνέχιση του διαλόγου, έστω και μετ’ εμποδίων.

Στις διμερείς συνομιλίες με την τουρκική αντιπροσωπεία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τόσο η ελληνοτουρκική συνεργασία όσο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να θεωρούνται αλληλενδετες.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας κατά πληροφορίες υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” παράνομο και ανυπόστατο.

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών τόνισε επίσης  το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Για πρώτη φορά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εντός των συνομιλιών με τους Τούρκους διπλωμάτες αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε μάλιστα την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατά πληροφορίες η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Ο δύο υπουργοί συζήτησαν και για το Κυπριακό. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για τη Λιβύη, η ελληνική πλευρά τόνισε την βαρύνουσα σημασία για τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Οι τουρκικές εντυπώσεις για τη συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, που επικαλείται η Καθημερινή, στην Άγκυρα εκτιμάται ότι η φιλοξενία που επιφύλαξε η Ελλάδα ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς είχε προηγηθεί το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο διάλογος που έγινε στην Αθήνα ήταν όπως αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες και αποδείχθηκε ότι η ύπαρξη διαφορών και διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου.

Η τουρκική πλευρά έθεσε όλα τα ζητήματα που συνηθίζει. Σε σχέση με τις συνομιλίες στην Αγκυρα έγιναν πιο αναλυτικές συζητήσεις για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Κυπριακό και η τουρκική πλευρά εξέφρασε τις γνωστές θέσεις της.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, αναφέρουν ότι «τα προβλήματα δεν μπήκαν κάτω από το τραπέζι», ωστόσο το ύφος και η μεθοδολογία έχουν σημασία.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα, η κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, ενώ στην Αθήνα υπήρχε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συνεργασίας και εξομάλυνσης των διαφορών.

Και στην τουρκική πλευρά υπάρχει απόλυτη συμφωνία πως σημείο καμπής θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, καθώς για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συζητήσεις θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση από τους δύο ηγέτες. Και κατέληγαν ότι δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία, καθώς απαιτείται να διανυθεί ακόμα αρκετή απόσταση για να προχωρήσουν τα θέματα.

Οι τούρκοι συνέχισαν τον χαβά των παραβιάσεων

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τελευταίο όμως τριήμερο (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) οι Τούρκοι πραγματοποίησαν συνολικά 148 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου! Ακόμη και χθες, ανήμερα των συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγιναν 59 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι επέλεξαν με τον τρόπο αυτό να παραβιάσουν τον άγραφο κανόνα για αποχή από στρατιωτική δραστηριότητα την ημέρα της συνάντησης.

Ωστόσο, το κλίμα της χθεσινής συνάντησης δεν τορπιλίστηκε καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη θετική ατζέντα με την ανακοίνωση συνεργασίας σε 25 τομείς χαμηλής πολιτικής, παράλληλα με την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις