Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις διαφορές που έχουν δύο πλευρές. Μάλιστα συμφωνήθηκε ένα μορατόριουμ για την ένταση στη Μεσόγειο και το ανατολικό Αιγαίο φέτος το καλοκαίρι.

Κυβερνητικές πηγές: «’Eσπασε ο πάγος»

Για συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σε μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές σημείωναν χαρακτριστικά ότι «έσπασε ο πάγος» και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν».

Η συνάντηση είναι κατ’ ιδίαν ενώ μέσα στην αίθουσα βρίσκονται και δύο διερμηνείς. Οι δύο άνδρες έχουν να μιλήσουν δια ζώσης από τον Δεκέμβριο του 2019, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, πριν από το κρίσιμο τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, έσπευσε να δώσει το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο France 24.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα η οποία μέχρι και στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του Α.Ε.Π. της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μια χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένος πόρους στις στρατιωτικές της δυνατότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη τις υποχρεώσεις της απέναντι στην συμμαχία», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund), στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις