Στη Βουλή μεταφέρεται το… δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς συνδαιτημόνες σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, στο Δεσποτικό της Αντιπάρου, καθώς η η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σία Αναγνωστόπουλου κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου:

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του συνέφαγαν σε δείπνο στη νησίδα Δεσποτικό με γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία και παραγωγό του Χόλυγουντ, με διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας, με τον επικεφαλής της Amazon, με διάσημους ηθοποιούς καθώς και με δημοσιογράφο διεθνούς δικτύου. (Στο ακατοίκητο Δεσποτικό το δείπνο του Μητσοτάκη με τους Μπέζος, Ντίλερ και Χανκς).

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του μετέβησαν στο Δεσποτικό – παρά τον ιδιωτικό χαρακτήρα της επίσκεψης – με σκάφος του Λιμενικού στη συγκεκριμένη νησίδα.

Η νησίδα Δεσποτικό (δυτικά της Αντιπάρου) από το 2000 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 944/Β/31-7-2000). Πρόκειται για έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, που όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Οδυσσεύς» του υπουργείου Πολιτισμού: «Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Μάντρα Δεσποτικού ανασκάπτεται συστηματικά από το 2001 και μέχρι σήμερα οι συνεχιζόμενες έρευνες έχουν φέρει στο φως ένα εκτεταμένο ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, η ύπαρξή του οποίου ήταν άγνωστη από επιγραφικές ή άλλες φιλολογικές πηγές της αρχαιότητας». Η συγκεκριμένη νησίδα προστατεύεται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, ως αρχαιολογικός χώρος.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο Δεσποτικό στήθηκε ένα ειδυλλιακό και κινηματογραφικό σκηνικό, με τραπέζια, καρέκλες και πλούσια εδέσματα (Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαρέβα Γκραμπόφσκι / Σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στήθηκε το τσιμπούσι στο Δεσποτικό της Αντιπάρου).

Επειδή, η προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και η διαφύλαξη τους είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή, η νησίδα Δεσποτικό αποτελεί σε όλη της την έκταση κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Επειδή, πραγματοποιούνται στη νησίδα σημαντικές αρχαιολογικές εργασίες

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Ήταν σε γνώση του Υπουργείου Πολιτισμού η διοργάνωση του συγκεκριμένου δείπνου στη νησίδα Δεσποτικό; Είχε χορηγηθεί η προβλεπόμενη άδεια από το ΚΑΣ;

2. Ποια μέτρα λήφθηκαν ώστε να μην προκληθούν προσκόμματα στις συνεχιζόμενες αρχαιολογικές εργασίες;

3. Ποιος ήταν ο χαρακτήρας της εκδήλωσης και πώς εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες των συμμετεχόντων; Υπήρχε προσωπικό που θα εξυπηρετούσε ειδικά τους συμμετέχοντες στο εν λόγω δείπνο την βραδιά αυτή στη νησίδα Δεσποτικό; Πόσα άτομα συμμετείχαν συνολικά στην εκδήλωση (συμμετέχοντες και προσωπικό); Τι είδους προσωρινές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δείπνου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις