Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε η ακύρωση της βράβευσης του διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Μάλιστα, η παρασημοφόρησή του είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο, οι παρασημοφορήσεις θα γινόταν «μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία»

Ωστόσο μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ποιος έχει την ευθύνη

Το συμβάν φέρεται να έχει προκαλέσει προστριβή μεταξύ της Προεδρίας και του ΥΠΕΞ για το ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την πρόσκληση των υπό βράβευση προσωπικοτήτων καθώς η ακύρωση της παρασημοφόρησης στο παρά 5 αποτελεί πλήγμα για το κύρος του θεσμού αλλά και προσωπικά της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Προεδρικό Μέγαρο φέρεται να επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον αρμόδιο υπουργό να εμφανίζεται εκνευρισμένος με την εξέλιξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΦΣΥΝ, ενώ ο διασώστης βρισκόταν σε επικοινωνία επί δύο ημέρες με την ΠτΔ, που του ζητούσαν τα στοιχεία του για δημοσίευση στο ΦΕΚ, δέχτηκε τηλεφώνημα από το ΥΠ.ΕΞ., ενώ βρισκόταν στη Σικελία, κατά το οποίο του ανακοινώθηκε η ανάκληση της απόφασης.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος έκανε την ανάρτησή του 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και ο διασώστης ειδοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, η πρόταση των προσώπων που θα βραβεύονταν – μεταξύ των οποίων και ο επονομαζόμενος και «διασώστης των προσφύγων» Ιάσονας Αποστολόπουλος- έγινε από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση, όπως προβλέπεται, εστάλη προς έγκριση σε αρμόδια χαμηλόβαθμη επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία και έδωσε την έγκρισή της, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό ο υπουργός Εξωτερικών.

Η δημοσιοποίηση της λίστας, λίγο πριν την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις για τη βράβευση του Ιάσονα Αποστολόπουλου εντός του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα η κυβέρνηση υπέδειξε στην Πρόεδρο να «κόψει» από τη βράβευση τον Ιάσονα Αποστολόπουλο!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεν προσήλθε το βράδυ του Σαββάτου στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς έλειπε στην επαρχία…

Πυρά από την αντιπολίτευση

Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα πυροδότησε μπαράζ πολιτικών αντιδράσεων:

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για να μην παρασημοφορηθεί ο διασώστης προσφύγων Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα ότι η ΠτΔ ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν μια καθαρή απάντηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Το θέμα της ανάκλησης της τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο φέρνει στη Βουλή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποβάλλοντας σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο; Την Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΜεΡΑ 25

«Η ακύρωση της βράβευσης ενός διασώστη με διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο πλήττει την ίδια την Δημοκρατία μας. Ένα ακόμα περιστατικό που πλήττει την Δημοκρατία μας έλαβε -με τραγική ειρωνεία- χώρα με αφορμή την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί από την ΠτΔ ότι θα λάμβανε τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την δεξίωση για την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της σχετικής βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Αυτή η ανακοίνωση του κ. Μπογδάνου, ο οποίος διαβεβαιώνει τους αναγνώστες του στα σχόλια ότι «έγιναν τα δέοντα», γεννάει μια σειρά από ζητήματα:

  • Η alt right ρητορικη του κ. Μπογδάνου (oι βίαιες επαναπροωθήσεις θαλασσοδαρμένων ψυχών βαφτίζονται «πολιτική υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας».) ξεβάφει επάνω στον κορυφαίο θεσμό της χώρας με ευθύνη της σιωπής της τρέχουσας εκπροσώπου του για το θέμα.
  • Ο κ. Μπογδάνος δε μαρτυρά μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη βράβευση του διασώστη, το γεγονός ότι υποκαθιστά το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ου μην και της Κυβέρνησης, δείχνει ενεργή εμπλοκή στην ίδια τη διαδικασία ματαίωσης της συγκεκριμένης βράβευσης.
  • Τίθεται επιτακτικά ζητήματα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, ανήμερα της γιορτής της, επαναφέροντας σκοτεινές μνήμες, και αναζωπυρώνοντας το ανατριχιαστικό ερώτημα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας:

“Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;», αναφέρει το κόμμα.

Ποιος είναι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση του στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, όντας διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, καθώς και των πλοίων Mare Jono και Alex.

Η δράση του Αποστολόπουλου εκτείνεται και πέραν των ελληνικών συνόρων, με πλήθος ταξιδιών του σε πληρώματα που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις