Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις δράσεις για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ” Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α’ 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ” Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις” (Α΄143) και άλλες διατάξεις» θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη και θα μετέχουν τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μεταξύ άλλων προβλέπεται πως:

«Συντέμνεται η προθεσμία έκδοσης της απόφασης για την κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων εξαιτίας μερικής ή ολικής καταστροφής δάσους ή δασικής έκτασης λόγω πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής εντός 30 ημερών αντί 3 μηνών από την καταστολή της πυρκαγιάς ή τη διαπίστωση της αιτίας καταστροφής, με δυνατότητα παράτασης εως 30 ημερες ακόμη αντί μέχρι 2 μήνες που ισχύει. Μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, λειτουργούν δε εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού».

Αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων προβλέπεται μεταξύ άλλων η «δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr. Θεσπίζονται μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και σε νομικές οντότητες για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις και σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης, ύψους 3.000 ευρώ και εως 14.000 ευρώ ανα περίπτωση. Τίθεται ανώτατο όριο για το συνολικό ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ύψους 120.000 ευρώ ανα δικαιούχο. Για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα 2.000 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ανα κατοικία. Έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς 2.000 ευρώ και μέχρι 8.000 ευρώ και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις 1.000 ευρώ μέχρι 4.000 ευρώ. Θεσπίζεται επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για τα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών. Τα ποσά είναι αφρολογητά, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Παράλληλα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021 καθώς και τα αγροτεμάχια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής».

Την Τετάρτη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 10:30 θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ζήτημα των πυρκαγιών και την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις