Ελλάδα ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, για την υπογραφή της πενταετούς αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Έτσι λοιπόν η Ελλάδα θωρακίζεται πολλαπλώς, σε μία εποχή παραβατικών κινήσεων της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικές της κινήσεις, με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να εκπέμψει τα δικά της ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία. Αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει, όπως έχει πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, για τις προκλητικές κινήσεις της γείτονος, που ιονίζουν αρνητικά το περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις, παρουσιάζοντας χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, στον οποίο αγνοούνται πλήρως η επιρροή και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει εξακολουθητικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οδό του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Από το βήμα της Μεσογειακής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας έναντι των κοινών προκλήσεων, με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, υποδεικνύοντας την Τουρκία ως χώρα- ταραξία στην ευρύτερη περιοχή.

“Είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι εξαιρείται από αυτά τα κριτήρια. Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα θέσει την ατζέντα της τουρκικής παραβατικότητας στη συνάντηση που θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις