Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως διατυπώθηκε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής- προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε μια ουδέτερη και όχι ιδεολογικά φορτισμένη διατύπωση για την σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει από το 2015 ώς το 2021 την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των δημοσκοπήσεων, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου καλεί τον πρωθυπουργό να μην προτείνει άλλη εξεταστική με παρεμφερές αντικείμενο αλλά να διευρύνει αφού διαθέτει η ΝΔ την πλειοψηφία το χρονικό εύρος της έρευνας αφού προηγουμένως συσταθεί η εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει τη στήριξη από 120 βουλευτές της αντιπολίτευση.

Όπως σημειώνει, το Σύνταγμα, με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, «είναι τόσο σαφές, όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη: ορίζει ότι η αντιπολίτευση, με πρόταση 60 βουλευτών της, δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δύο επιλογές:

– Είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

– Είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί. Αν, όμως, το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.​

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις