«Η τιμή των pcr τεστ που διενεργούνται στα διαγνωστικά εργαστήρια αρχίζει από 25€. Την ίδια ώρα οι πολίτες μπορούν να το κάνουν δωρεάν εφόσον υπάρχει παραπομπή μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας» επανέλαβε στον Real FM (ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και στην ΕΡΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Το κόστος των εργαστηριακών τεστ με μοριακό έλεγχο στους επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο, είναι στα 15€ στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στα 19€ στο αεροδρόμιο Πάφου. Όσο αφορά στην τιμή του ράπιντ, αρχίζει από 3 και φτάνει τα 10 ευρώ.

Η κόντρα για τις τιμές και την αξιοπιστία των τεστ

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τις τιμές των PCR (μοριακών) τεστ πυροδοτήθηκε από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έθεσε και θέμα αξιοπιστίας των φθηνότερων τεστ.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης υπερασπιζόμενος το πλαφόν στα 47 ευρώ που κοστίζει πλέον ένα PCR, υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, οτι είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ.

Απαντώντας στον δημοσιογράφο που υπογράμμισε πως η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20 ευρώ -50 ευρώ. Μία τιμή υπάρχει στα 20 ευρώ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου

Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση για το κόστος και την αξιοπιστία των εξετάσεων PCR και Rapid test.

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στη χώρα μας και το κόστος τους, το Υπουργείο Υγείας -τονίζει ο κ. Χατζηπαντέλας- διευκρινίζει τα ακόλουθα:

»1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

»2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

»3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».

Εξάλλου στο θέμα παρενέβη και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης που απέδωσε τις φθηνές τιμές των pcr στον συνεχή ανταγωνισμό.

Αναδίπλωση Γεωργιάδη

Μετά την αντίδραση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter επανήλθε λέγοντας πως «τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις