ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τον Γιάννη Μπουρνού, Βουλευτή Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών, τη Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε ταξίδι στην Άγκυρα.

Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν, επίσης, ως εκπρόσωποι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Οργάνωσης. Κατά την επίσκεψή της η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Οι αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), υπεύθυνο εξωτερικών σχέσεων, Πρέσβη Ουνάλ Τζεβιγκιόζ. Στην ατζέντα των συναντήσεων βρέθηκαν οι σχέσεις CHP-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση αποτελεί επιπλέον λόγο να προωθηθεί ενεργά ο διάλογος και η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην επικίνδυνη λογική του εθνικισμού.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε τη σημασία που έχει η στήριξη των διερευνητικών και του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναφέρθηκε στα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν για συνεργασία σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί και να εδραιωθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν την ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντάνα, με σκοπό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Οι αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκαν με τον συμπρόεδρο του HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ, καθώς και τον Χισγιάρ Οζσόι, βουλευτή, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και τη βουλευτή Φελέκνας Ούτζα. Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι δεσμοί αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, η σταθερή αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στην κλιμάκωση των επιθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον του HDP και των μελών του, καθώς και η στήριξη του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να μείνει ζωντανή η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνομίλησαν με τους εκπροσώπους της νεολαίας του HDP για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβη Χριστόδουλο Λαζάρη στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις