Αναφερόμενος στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι θα καταργήσει την συμφωνία ο πρωθυπουργός είπε ότι του θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είπε έξω οι βάσεις του θανάτου.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αγκάλιασε τις ΗΠΑ.  Κάνοντας αναφορά στον τέως αμερικανό πρεσβευτή θύμισε ότι είχε δηλώσει έκπληκτος με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει καθώς τα θεμέλια είχαν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι ο ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον αμερικανό πρέσβη στην Βουλή και δεν το ανακοίνωσε και αναρωτήθηκε τι του είπε.

«Πίσω από κλειστές πόρτες άλλα λέτε εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος στους Αμερικανούς και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για σας η γλώσσα αυτή για εσάς κ. Τσίπρα», είπε.

Συνεχίζοντας να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος έχει πει όσον αφορά στην βάση της Σούδας πως είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Η συμφωνία του 1990 ανανεωνόταν κάθε χρόνο. Γιατί εσείς την ανανεώσατε όταν ήσασταν κυβέρνηση και δεν επιστρατεύσατε τον Βαρουφάκη που έχει διαπραγματευτική δεινότητα; Ανανεωνόταν λοιπόν ή όχι; Στην Ουάσινγκτον κάνατε την πρώτη σας κωλοτούμπα και αποκαταστήσατε μια καλή επικοινωνία με τις ΗΠΑ», είπε.

Για τα F16 είπε ότι έχει υπάρξει ένα αίτημα σε τεχνικό επίπεδο και τόνισε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται μόνο από την κυβέρνηση και υπάρχουν κάποιοι στις ΗΠΑ που θεωρούν κρίσιμο και σημαντικό εταίρο την Τουρκία. Γνωρίζετε όμως καλά ότι οι τελικές αποφάσεις είναι στο Κογκρέσο. Και αυτό μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

«Για τα F35 όταν πήγατε στην Ουάσινγκτον δεν υπήρχε μια αναφορά σας που τότε θα άλλαζαν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Ούτε μια αναφορά δεν κάνατε. Τελικά κατέληξε η Τουρκία να μην τα πάρει γιατί πήρε S400 και δεν θα ήταν συμβατό να έχει μια Νατοϊκή χώρα και τα δυο συστήματα. Εσείς τί ακριβώς κάνατε στην Ουάσινγκτον για να αποτρέψετε την Τουρκία να πάρει ένα τέτοιο υπερόπλο που θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις