Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου θα είναι ο πρόεδρος του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έπειτα από πρόταση, που του απηύθυνε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε: «Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβω την ευθύνη της προεδρίας των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς δεν πρόκειται για μια συνήθη και τυπική κομματική διαδικασία, αλλά για μια εμβληματική αφετηρία αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, του ιστορικού κορμού της δημοκρατικής παράταξης της χώρας».

Ο Πέτρος Ευθυμίου μετείχε στην οργανωμένη Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας από το 1967 ως το 1974 και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβρη του 1974.

Υπήρξε ειδικός σύμβουλος στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και υπουργός Παιδείας. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, βουλευτής Β’ Αθήνας και εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) την διετία 2010-2012. Το 2012-13 ήταν fellow στο Weatherhead Center for International Affairs του School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η τριήμερη διαδικασία του συνεδρίου ξεκινάει αύριο Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00 στο κλειστό στάδιο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ του Φαλήρου, με κεντρικό σύνθημα: “Η Κοινωνία στο Προσκήνιο”.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν να αποτελέσει έναν ουσιαστικό πολιτικός σταθμό στη δυναμική πορεία του Κινήματος που ξεκίνησε με τη συμμετοχή 270.000 ψηφοφόρων τον Δεκέμβριο και συνεχίστηκε με 180.000 στις 8 Μαΐου για τις εσωκομματικές εκλογές και την επαναφορά του πράσινου ήλιου. Το νέο σήμα θα παρουσιαστεί επισήμως στο συνέδριο.

Την πρώτη ημέρα θα κυριαρχήσει η ανοιχτή πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται να δώσει το πολιτικό στίγμα του κόμματος με έμφαση στη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, την κατάθεση σύγχρονων εναλλακτικών προτάσεων διακυβέρνησης και την οριοθέτηση του χώρου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες με ομιλίες οι πρώην πρόεδροι

Στο συνέδριο θα παραβρεθούν οι πρώην πρόεδροι του Κινήματος Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος οι οποίοι αναμένεται να ενισχύσουν με το «στίγμα» των ομιλιών τους τη διαδρομή προς τις κρίσιμες μάχες που έπονται.

Οι ξένες παρουσίες

Το συνέδριο του Κινήματος θα χαιρετήσουν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και ΓΓ του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα, η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν.

Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Το λόγο θα πάρουν και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έχουν προσκληθεί. Εκ μέρους της ΝΔ, θα παραβρεθεί ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης. O ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον εκπρόσωπο τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο. Εκ μέρους του ΚΚΕ το συνέδριο θα χαιρετήσει ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης και εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Στο συνέδριο θα προταθεί επισήμως και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κάτι που είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό.

Πρόκειται για πολύ στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Ξάνθη, την ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο επικεφαλής των δύο εκστρατειών του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 και του 2021.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις