Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε σήμερα (31/5) ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα. Με αυτό τον τρόπο επανέλαβε εκ νέου αυτό που είχε αποκαλυφθεί από τον αμερικάνο Υπουργό Άμυνας Όστιν με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας κ Νίκο Παναγιωτόπουλο επίσης να το επιβεβαιώνει.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μία παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γερμανός καγκελάριος προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία ‘Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για γερμανικά άρματα μάχης τύπου IFV.

Ο καγκελάριος δεν διευκρίνισε το είδος του οπλισμού που θα αποστείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ελληνικός στρατός διαθέτει άρματα σοβιετικής κατασκευής τύπου ΤΟΜΑ BMP-1, τα οποία είχε προμηθευτεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού το 1993.

ΤΟΜΑ BMP-1 Αυτό τον τύπο αρμάτων θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το Politico, ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι συζήτησε και με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι για μία παρόμοια ανταλλαγή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της να δώσει στη Βαρσοβία γερμανικά άρματα μάχης, με αντάλλαγμα η Πολωνία να στείλει τανκς σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις