Σε αποκαλύψεις προχώρησε για μία ακόμα μέρα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αναφορικά με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά την δεύτερη μέρα της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Έχουμε πέσει σε τείχος σιωπής» φέρεται να δήλωσε, αναφέροντας πως «η ΕΥΠ δεν ικανοποίησε το αίτημα μας για έλεγχο, υπήρχε άρνηση συνεργασίας».

Ο Χρήστος Ράμμος επανέλαβε για δεύτερη μέρα πως η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε στις 29 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, δηλαδή, που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Νωρίτερα εκείνη την ίδια ημέρα οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη προσκόμισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αγνοείται το έγχαρτο υλικό με όλες τις σημειώσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Τόνισε μάλιστα ότι ζήτησε το φάκελο, αλλά δεν του τον έδωσαν, ενώ δεν του απάντησαν αν έχει καταστραφεί ή όχι, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί με τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζαν από την πλευρά τους πως «η ΝΔ μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις του κ. Ράμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιήσει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο την συγκάλυψη». Και πρόσθεταν πως «σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, η εντολή Κοντολέοντα αφορούσε την καταστροφή του μηχανήματος καταγραφής συνακροάσεων και μηνυμάτων την ίδια μέρα που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης την καταγγελία στην ΑΔΑΕ, δηλαδή 29 Ιουλίου.

Σήμερα, τόνισε και πάλι ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τη συνεργασία με την ΑΔΑΕ, τους ζήτησε τον φάκελο αλλά δεν του τον δώσανε, ρώτησε αν έχει καταστραφεί αλλά δεν του απάντησαν. Επομένως, είπε “δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τον φάκελο”. Άρα, προκύπτει η καταστροφή του μηχανήματος στις 29 Ιουλίου, όπως επίσης ότι ο έγχαρτος φάκελος με όλες τις σημειώσεις αγνοείται».

«Η ΑΔΑΕ είναι αποκλεισμένη από τον έλεγχο»

Στην κατάθεση του, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έδωσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τις ευθύνες για όσα έχουν συμβεί τόσο τον νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη όσο και την εισαγγελέα που εποπτεύει την Υπηρεσία, Βασιλική Βλάχου. Πρακτικά, δηλαδή, ο Χρήστος Ράμμος έδωσε περιέγραψε ενδελεχώς την άρνηση της ΕΥΠ αλλά και της αρμόδιας εισαγγελέως για την Υπηρεσία να του παράσχουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις.

Στην κατάθεση του ο Χρήστος Ράμμος φέρεται να δήλωσε πως δεν είχε πρόσβαση στην αίτηση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η αρμόδια εισαγγελέας του απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν την έχει, ενώ ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, την πρώτη φορά του είπε πως δεν γνωρίζει κάτι επ΄ αυτού, ενώ σε δεύτερη ερώτηση τον ενημέρωσε πως τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, απορρίπτοντας το αίτημα για πρόσβαση σε αυτήν.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να τόνισε πως η άρνηση στην ΑΔΑΕ της πρόσβασης στα στοιχεία είναι μη σύννομη, καθώς συνιστά παρακώλυση του ελεγκτικού της ρόλου. «Η ΑΔΑΕ είναι αποκλεισμένη από τον έλεγχο» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ράμμος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε πως μόνο ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να γνωρίζει τι έχει γίνει ενώ φέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να επισήμανε πως με βάση την ΠΝΠ του Αυγούστου και το νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες. ο δεύτερος εισαγγελέας που θα πάει στην ΕΥΠ δεν θα μπορεί να ενημερώνεται για την αιτιολογία και τους λόγους μιας επισύνδεσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χρήστος Ράμμος φέρεται να επιβεβαίωσε πως στέλεχος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης. Ενώ φέρεται να σημείωσε ότι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ΕΥΠ θα τον ενημέρωνε μόνο «επί όσων επιτρέπεται να τον ενημερώσει». Σχετικά με τους ελέγχους για παρακολουθήσεις ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να είπε ότι αν ζητηθεί από τους παρόχους τηλεπικοινωνίας να πουν αν έχουν γίνει επισυνδέσεις τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν, διότι δεν έχουν απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός.

Ο Χρήστος Ράμμος ολοκλήρωσε την κατάθεση του το απόγευμα της Τρίτης (21/09) και επόμενος μάρτυρας που θα εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή είναι η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις