Την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο μέλλον εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την προϋπόθεση να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας με θέμα την απάντηση της Ε.Ε. στις παγκόσμιες προκλήσεις.

«Αν με ρωτάτε τι μπορεί να με ξυπνήσει το βράδυ σαν εφιάλτης -γιατί κάθε βράδυ διαβάζω για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά- είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν καταφέρει η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, τότε είμαι αισιόδοξος για το μέλλον» σημείωσε.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του στις κυριότερες προκλήσεις που θέτει στην Ε.Ε. η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δίνοντας βαρύτητα στην ενέργεια, την ασφάλεια και τον πληθωρισμό. Ο συνδυασμός αυτών των προκλήσεων μαζί απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόνισε και αντέταξε την πεποίθησή του πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, προέταξε την ανάγκη δημιουργίας ενός αμυντικού βραχίονα στην Ε.Ε.. «Εάν έχουμε αποφασίσει στην Ευρώπη ότι πρέπει να γίνουμε ένας γεωπολιτικός παίκτης, χρειαζόμαστε τον αμυντικό βραχίονα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, διατύπωσε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. «Είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μαύρες τρύπες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δικαιούνται να γίνουν μέλη της ΕΕ, σαφώς υπό τις καθορισμένες προϋποθέσεις» σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα αυξήσει τη σταθερότητα της Ε.Ε. και θα την κάνει πιο ισχυρή, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, να γίνουν μέλη της οικογένειας, της Ε.Ε. το γρηγορότερο.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η κατάσταση στον Νότιο Καύκασο, υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να προσπαθήσει να βοηθήσει όσο το δυνατόν την Αρμενία.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ολγα Στεφανίσινα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κόνραντ Σιμάνσκι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις