Στο θέμα της στήριξης των δανειοληπτών αναφέρθηκε σε δήλωσή του από το Κιλκίς όπου και περιοδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Στην κεντρική αγορά του Κιλκίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με πολίτες και καταστηματάρχες για τις ακραίες ανατιμήσεις και την ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ, για τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και του τζίρου που αυτές επιφέρουν, τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και τις μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων υπό τον κίνδυνο μαζικών πλέον πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Μετά την περιοδεία του ο Αλ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή που ορίζει ο παραγωγός στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι στο σούπερ μάρκετ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει από τα ακριβότερα επιτόκια χορηγήσεων και χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη.

Που εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί σήμερα το ΕΣΥ. Που έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη που υποτίθεται θα προστάτευε.

Ειδικότερα δε με τις τράπεζες, βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος μπρος σε αυτήν την εξέλιξη που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσά τις τράπεζες με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, αφού ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγάνε τους δανειολήπτες να τους πιάσουν από τον λαιμό.

Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και μια νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάζουν τις τράπεζες για ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες. Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την αδικία. Κι αυτό που υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό, όχι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη και η δημοκρατία παντού».

Στη συνέχεια της περιοδείας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στη Γουμένισσα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις