Η μεγάλη… ώρα των υποκλοπών και του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και την προστασία από τα κακόβουλα λογισμικά πλησιάζει, μιας και είναι προγραμματισμένη για αύριο η τελική συζήτηση στα έδρανα της Βουλής. Μία συζήτηση στην οποία αναμένεται σφοδρή σύγκρουση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με στόχο τη συγκάλυψη».Αντίθετοι με το νομοσχέδιο,εμφανίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή για να εκφέρουν τις απόψεις τους επί των προωθούμενων διατάξεων.

Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν τη διάταξη που προβλέπει τη συμπλήρωση διαστήματος τριών ετών για την ενημέρωση του προσώπου που παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφάλειας,διάστημα το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε εύλογο,καθώς -όπως είπε στην Επιτροπή- πρέπει να υπάρχει απόσταση από γεγονότα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Αλέξης Τσίπρας από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις: «Το κρυφτούλι με τους θεσμούς λαμβάνει τέλος» – «Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια» [vid]

Την προβλεπόμενη ενημέρωσή του, όπως ορίζει ο νόμος, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σήμερα Τετάρτη (7/12) το πρωί, μετά την αντίστοιχη επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και τον εισαγγελέα ΑΠ Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έφτασε στην ΑΔΑΕ στις 10.30 περίπου και τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Αρχής Μιχάλης Σακκάς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ο ίδιος στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ επιστολή του με την οποία ζητάει τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της κυβέρνησης), δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι αν δεν είναι εφικτό να γίνει διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, ζητά το σύνολο των εγγράφων για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα.

Aντώνης Σαμαράς για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Αντιδημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές – Να μην κρύβεται πίσω από το απόρρητο [vid]

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε, την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο Παλλάς για την εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματός του.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Και για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας είναι αυτή που θεμελίωσε την δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός από του βήματος.

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται πίσω από το απόρρητο, το οποίο χαρακτήρισε «βολική δικαιολογία».

Ηλιόπουλος: Νομοσχέδιο συγκάλυψης για τις υποκλοπές στη Βουλή

«Αύριο για άλλη μια φορά θα φανεί η πολιτική γύμνια της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, όπως και η πολιτική του απομόνωση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «Ναυτεμπορική TV», αναφερθείς στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την ΕΥΠ.
«Στη συζήτηση που έγινε στις επιτροπές της Βουλής, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ΑΔΑΕ, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, έχουν ταχθεί ενάντια στο νομοσχέδιο», σημείωσε.

«Είναι φανερό ότι πρόκειται για νομοσχέδιο συγκάλυψης, όταν προβλέπει ότι ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για την παρακολούθησή του τρία χρόνια μετά και όταν αναφέρει ότι έξι μήνες μετά την παρακολούθηση θα καταστρέφονται τα αρχεία. Ποιος θα ενημερώνει και για ποιο πράγμα;», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Θα πάμε στις εκλογές και δεν θα ξέρουμε τοΝ λόγο παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Αυτό είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, συμβαίνει μόνο στην μπανανία του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε. «Και όχι μόνο δεν έχει πει για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά αφήνονται και σκιές για τα εθνικά του φρονήματα. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στη δεκαετία του ’50 και του ’60, όταν όποιος δεν ήταν δεξιός ήταν ύποπτος για τα εθνικά του φρονήματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Πριν από 15 μέρες, μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, δημοσίευσε τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ για να κάνουν χρήση του Predator, αποδεικνύοντας ότι το Predator είχε γίνει κρατική υπηρεσία, και δεν κουνήθηκε φύλλο», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Προσέθεσε δε ότι «σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών αναδεικνύει μια σειρά από τιμολόγια που σχετίζονται με την αγορά του εξοπλισμού ο οποίος έκανε χρήση του Predator στην Ελλάδα».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην οικονομία, ανέφερε πως «με βάση τα στοιχεία, 2 στους 3 πολίτες μειώνουν δαπάνες για τη θέρμανση του σπιτιού, ενώ 1 στους 2 μειώνει δαπάνες για βασικά καταναλωτικά αγαθά» σχολιάζοντας «και όλα αυτά τη στιγμή που ο μέσος μισθός έχει μειωθεί πάνω από 12% και ο κατώτατος μισθός στο 20%» και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, συνεχίζει να μην παίρνει πραγματικά μέτρα για την ενέργεια. Όταν τον Οκτώβριο οι πάροχοι αγοράζουν στα 230 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλάνε στα 619, αυτό είναι περιθώριο κέρδους 166%. Και αυτό περνάει άμεσα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, δεν γίνεται η κυβέρνηση να το επιτρέπει αυτό. Γι’ αυτό μιλάμε για αισχροκέρδεια με υπογραφή Μητσοτάκη».

Όσον αφορά τις τράπεζες, σημείωσε πως «την ίδια στιγμή που το επιτόκιο στα δάνεια αυξάνεται, μειώνεται πάρα πολύ το επιτόκιο στις καταθέσεις». «Οι τράπεζες θα κλείσουν φέτος με κέρδη περίπου 1 δισ. η καθεμιά και η κυβέρνηση απλώς τις παρακαλάει. Βγήκε μια κρίσιμη απόφαση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που λέει ότι δεν γίνεται πολίτης να χάνει το σπίτι του για χρέη υποπολλαπλάσια της αξίας του σπιτιού», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του πτωχευτικού νόμου Σταϊκούρα, που κατήργησε οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να παρακαλάει τις τράπεζες αλλά να φέρει θεσμικό πλαίσιο. Και θεσμικό πλαίσιο σημαίνει τουλάχιστον 120 δόσεις για ρύθμιση χρεών, διαγραφή ενός μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία και ένας διαφορετικός πτωχευτικός που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το αίσθημα που εισπράττουμε από τον κόσμο στις περιοδείες μας ανά την Ελλάδα είναι ότι η χώρα βουλιάζει στην αδικία. Για αυτό η λέξη-κλειδί για εμάς και στις εκλογές, είναι η δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού, στην κοινωνία, στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος Δικαίου», είπε.

Ερωτηθείς για το διπλωματικό ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Νάσος Ηλιόπουλος τις χαρακτήρισε «αδιανόητες και προσβλητικές» και εκτίμησε πως «η ακύρωση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας δεν έγινε λόγω κακοκαιρίας, φαίνεται ότι η ακύρωση αυτή έγινε καθ’ υπαγόρευση του κ. Ράμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις