Πώς μοιάζει ο σεισμός: Η εικόνα της δόνησης στην Κάσο όπως καταγράφηκε από τους σεισμογράφους
Η καταγραφή του ισχυρού σεισμού 6,1 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης από τον σεισμογράφο του εθνικού Αστεροσκοπείου προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

Απίστευτο είναι το πώς μοιάζει οπτικά ένας σεισμός. Μπορεί το φυσικό φαινόμενο να το νιώθουμε περισσότερο ως δόνηση αλλά είναι μοναδικό το πώς μπορεί να καταγραφεί και οπτικά.
Η καταγραφή του ισχυρού σεισμού 6,1 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης από τον σεισμογράφο του εθνικού Αστεροσκοπείου προκαλεί μεγάλη εντύπωση.
Οι σεισμογράφοι είναι ειδικά μηχανήματα που γράφουν πάνω σε ένα τύμπανο την επιτάχυνση του εδάφους που προκαλείται από σεισμικές δονήσεις. Απλοϊκά όσο πιο μεγάλη είναι η επιτάχυνση του εδάφους λόγω σεισμού τόσο πιο μεγάλη είναι η μετακίνηση της ακίδας που καταγράφει την επιτάχυνση.
Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα Forecast Weather ο σεισμός στην Κάσο ξεχωρίζει με το κόκκινο χρώμα που υπερκαλύπτει όλες τις άλλες καταγραφές, σημάδι της μεγάλης έντασης της επιτάχυνσης του εδάφους από τη σεισμική δόνηση.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/05) στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανοιχτά της Κάσου.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας , μιλώντας στην ΕΡΤNews, τόνισε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) είχε ως αποτέλεσμα η σεισμική κίνηση να φτάσει απομειωμένη στις κατοικημένες περιοχές της Κάσου, της Καρπάθου και πολύ περισσότερο στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις, αν και η πλήρης εικόνα αναμένεται.
Τη δική του εκτίμηση για το σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Μαΐου την Κάσο έκανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σε ανάρτηση του στο Facebook ο σεισμολόγος εξήγησε ότι αν και η δόνηση ήταν δυνατή δεν υπήρξαν αρνητικές συνέπειές αφενός λόγω της μεγάλης απόστασης από κατοικημένες περιοχές και αφετέρου λόγω του σημαντικού εστιακού βάθους.
Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για «σεισμοτεκτονικές συνέπειες» οι οποίες θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.