Πώς «σβήνει» η εθιμοτυπία του τηλεφώνου - Η Gen Z σε... διχασμό
Ένα βίντεο που έγινε viral, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και διχογνωμία στα social media.

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν σηκώνουν πια το τηλέφωνο και αντ' αυτού, απλά στέλνουν ένα μήνυμα μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προτιμώντας την ευκολία από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
Στη συνέχεια, όταν πρέπει να κάνουν πραγματικά ένα τηλεφώνημα, όπως για παράδειγμα για να κλείσουν μια κράτηση σε ένα εστιατόριο ή για να ρωτήσουν για ένα αντικείμενο σε ένα κατάστημα, δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί δεν έχουν τις δεξιότητες να συνομιλήσουν με έναν άγνωστο.
Ένα βίντεο του TikTok ανέδειξε πρόσφατα αυτό το ζήτημα, και ειδικότερα όσον αφορά τη Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012): ότι όλο και περισσότεροι νέοι δεν γνωρίζουν τις βασικές αρχές της εθιμοτυπίας του τηλεφώνου. Το βίντεο προκάλεσε συζήτηση στα social σχετικά με το αν πρέπει να συστηνόμαστε στην αρχή μιας τηλεφωνικής κλήσης ή απλά να αρχίσουμε να φλυαρούμε.
Το κλιπ μοιράστηκε από την Μπρόντε Ρόουζ, μια influencer με έδρα το Σίδνεϊ και χιλιάδες followers. «Όταν τηλεφωνώ σε ένα εστιατόριο ή οπουδήποτε, λέω: "Γεια σας, το όνομά μου είναι Μπρόντε. Αναρωτιέμαι αν έχετε τραπέζι για δύο άτομα απόψε;» εξηγεί στους φίλους της στο βίντεο.
Η φίλη της αντέδρασε, ρωτώντας αν θα έκανε το ίδιο όταν τηλεφωνούσε σε κάποιο μέρος όπως η JB Hi-Fi. «Ναι, είναι απλά κοινή ευγένεια», επέμεινε η Ρόουζ. Η φίλη της, φανερά έκπληκτη, απάντησε: «Όπως, είναι ωραίο, είσαι πολύ ευγενική, αλλά νομίζω ότι κανείς άλλος δεν το κάνει».
Το βίντεο έγινε viral
Αφού το βίντεο έγινε viral, με τους ανθρώπους στα σχόλια να διχάζονται έντονα, η Ρόουζ εξήγησε στο news.com.au ότι δεν είχε ιδέα ότι «ήταν κάτι περίεργο», καθώς η συμπεριφορά αυτή είναι «δεύτερη φύση» της. «Προσωπικά μου αρέσει να ξέρω με ποιον μιλάω όταν σηκώνω το τηλέφωνο. Εννέα φορές στις δέκα, πρόκειται επίσης για πολύ σχετικές πληροφορίες», δήλωσε. «Είναι κάτι που έκανα πάντα, και νομίζω ότι μου το έμαθαν ως καλούς τρόπους».
«Η Μπρόντε είναι σωστή και ευγενική», έγραψε ένα άτομο στα σχόλια. Ένας άλλος συμπλήρωσε: «Είσαι 100% σωστή. Δεν ξέρουν αρκετοί άνθρωποι πώς να επικοινωνούν στο τηλέφωνο».
Ένας εργαζόμενος σε τηλεφωνικό κέντρο πρόσθεσε: «Εργάζομαι σε τηλεφωνικό κέντρο και αγαπώ όταν οι άνθρωποι λένε τα ονόματά τους στην αρχή! Είναι απλά ευγενικό να αφήνεις τον άλλον να ξέρει με ποιον μιλάει».
Αλλά δεν συμφώνησαν όλοι. «Περιμένετε, δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό», αποκάλυψε ένας χρήστης. «Μπα, είμαι ρεσεψιονίστ εδώ και 10 χρόνια και συνεχώς κοροϊδεύω τους ανθρώπους που λένε το όνομά τους ... όπως και τι με νοιάζει, απλά πες μου τι χρειάζεσαι», αστειεύτηκε ένας άλλος. Άλλοι είπαν ότι απλά ξεκινούν αμέσως με την ερώτησή τους: «Απλά λέω, "Γεια, τι κάνεις;", και μετά προχωρώ στην ερώτησή μου».