Πρόταση «βόμβα»: Μειωμένος φόρος για να κόψουμε το τσιγάρο
Με διαφοροποιημένους φορολογικούς συντελεστές, οι καπνιστές θα έχουν λόγο να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο με λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές.

Οκτώ εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο. Αυτός είναι ο ετήσιος απολογισμός του καπνίσματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας . Στην Ελλάδα, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) ανοίγει ξανά τη συζήτηση, προτείνοντας νέο μοντέλο φορολόγησης για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.
Με τη σφραγίδα του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, προέδρου του ΚΕΠΕ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΚΕΦΙΜ υποστηρίζει ότι ένα στοχευμένο φορολογικό πλαίσιο θα μπορούσε να δώσει ισχυρά κίνητρα για στροφή σε προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, επιλογές που παράγουν σημαντικά λιγότερες βλαβερές ουσίες από τα παραδοσιακά τσιγάρα.
Στροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Η λογική πίσω από την πρόταση είναι ξεκάθαρη: με διαφοροποιημένους φορολογικούς συντελεστές, οι καπνιστές θα έχουν λόγο να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο με λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα μειώνουν τα επιβλαβή κατάλοιπα κατά 80-90%.
Η συζήτηση δεν είναι νέα. Από το 2018, έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα θεωρούνται ασφαλέστερα για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο.
«Κλειδί» η φορολογία
«Η φορολογία μπορεί να γίνει εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζουν από το ΚΕΦΙΜ. Προτείνουν, μάλιστα, το φορολογικό πλαίσιο για τα εναλλακτικά προϊόντα να είναι πιο ελαφρύ από αυτό των συμβατικών τσιγάρων, ώστε να δοθεί ώθηση στους καταναλωτές να αλλάξουν συνήθειες.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, υπογραμμίζει: «Η διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης ανάλογα με τη βλάβη που προκαλούν τα προϊόντα είναι μια ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα πρόταση. Χρειάζεται, όμως, να δούμε προσεκτικά πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».