Ρεύμα: Σε επιφυλακή η κυβέρνηση για νέες επιδοτήσεις: Στο «τραπέζι» το σχέδιο Σκυλακάκη
Το ενεργειακό «κοκτέιλ» ζέστης μεταβλητότητας και φυσικού αερίου ανοίγουν παράθυρο για παρέμβαση της κυβέρνησης εφόσον τα τιμολόγια κυμανθούν πάνω από 15 λεπτά/ κιλοβατώρα.

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη και τις τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος να ακολουθούν... κατά πόδας, η κυβέρνηση κρατά ανοιχτό το «παράθυρο» για την επαναφορά των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μην «καούν» οι καταναλωτές από τις αυξήσεις.
Τιμές χονδρικής σε τροχιά καύσωνα
Παρά την αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τη λήξη της σύρραξης Ισραήλ - Ιράν, το κόστος στη χονδρική συνεχίζει να παραμένει σε επίπεδα καύσωνα: τέσσερις συνεχόμενες μέρες πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα,με την προοπτική να ανέβει ακόμη περισσότερο μέσα στον Αύγουστο.
Το σενάριο Σκυλακάκη επιστρέφει
Στο τραπέζι βρίσκεται ξανά το σενάριο που εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν επιβλήθηκε έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των παραγωγών φυσικού αερίου, ώστε να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
«Αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος , μιλώντας στο Hydrogen & Green Gases Forum. Αν και παραδέχθηκε ότι η συζήτηση είναι ακόμη πρόωρη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, εφόσον οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Πόσο θα πληρώσουμε τον Ιούλιο
Η κατάσταση προς το παρόν μοιάζει ελεγχόμενη, καθώς οι τιμές λιανικής για τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα κινηθούν κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα – όριο που θεωρείται αποδεκτό από την κυβέρνηση. Όμως τα μηνύματα από την αγορά μόνο καθησυχαστικά δεν είναι: τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας δείχνουν πως ο Αύγουστος ίσως φέρει νέο κύμα ακρίβειας, με τη μέση τιμή χονδρικής να εκτοξεύεται πάνω από τα 120 ευρώ.
Το ενεργειακό κοκτέιλ: ζέστη, μεταβλητότητα και φυσικό αέριο
Κι αν προσθέσει κανείς τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταβλητότητα της παραγωγής, το ενεργειακό «κοκτέιλ» γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό: για αύριο, η μέση τιμή στη χονδρική έχει «κλειδώσει» στα 111 ευρώ/μεγαβατώρα, όμως οι διακυμάνσεις μέσα στη μέρα είναι τεράστιες – μόλις 13 ευρώ το μεσημέρι, χάρη στην αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, και στα ύψη το βράδυ, όταν οι μονάδες φυσικού αερίου παίρνουν τη σκυτάλη, στέλνοντας την τιμή στα 177 ευρώ.
Υποψίες για «φουσκωμένες» τιμές
Την ίδια στιγμή, ολοένα και πιο έντονες είναι οι υποψίες ότι οι παραγωγοί φυσικού αερίου εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, αφού οι τιμές που προσφέρουν στο σύστημα παραμένουν υψηλές, παρά τη μείωση κατά 15% στην τιμή του καυσίμου από το «πικ» της 19ης Ιουνίου.
Το μεγάλο στοίχημα: ο λογαριασμός του Αυγούστου
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι λογαριασμοί του Ιουλίου δεν αναμένεται να «φουσκώσουν» σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο (15,4 λεπτά/kWh). Ωστόσο, ο Αύγουστος θα είναι το μεγάλο στοίχημα: αν οι τιμές λιανικής ξεπεράσουν τον στόχο των 15 λεπτών, το «μοντέλο Σκυλακάκη» –δηλαδή η φορολόγηση των υπερκερδών για να πέσουν οι τιμές– θα επανέλθει δυναμικά.
Υπενθυμίζεται πως πέρσι το καλοκαίρι ο τότε υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε προχωρήσει σε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη Ιουλίου - Αυγούστου, ώστε οι λογαριασμοί ρεύματος να συγκρατηθούν στα 0,15 - 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Καυτό καλοκαίρι... με αστερίσκο
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν αν το φετινό καλοκαίρι θα αποδειχθεί «καυτό» όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασιών αλλά και από τον... φουσκωμένο λογαριασμό του ρεύματος.