Σαντορίνη: Τουριστική δυναμική παρά τη σεισμική δραστηριότητα - «Αγκάθια» υπερτουρισμός και υποδομές
Το νησί έχει καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, με αύξηση 112% στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2015 και 45% σε σχέση με το 2019.

Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, η Σαντορίνη επιβεβαιώνει τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν δυναμικά οι φορείς της αγοράς από το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που φιλοξενήθηκε στο νησί, τονίζοντας την ανθεκτικότητα και τη συνεχή προσέλκυση επισκεπτών.
Η υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για ασφάλεια και συνεργασία
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, διαβεβαίωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι «η Σαντορίνη παραμένει ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός». Αναγνώρισε τη «δύσκολη συνθήκη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας», ωστόσο υπογράμμισε ότι «με σωστή διαχείριση, συντονισμό και συνεργασία, προχωρούμε για ακόμα μία δυναμική τουριστική χρονιά στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Η κα Κεφαλογιάννη έδωσε έμφαση στη σημασία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs) ως ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα, στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σύγχρονη προβολή των προορισμών. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση DMMO στους Δήμους Θήρας, Ανάφης, Σικίνου, Ίου και Φολεγάνδρου.
Οι προκλήσεις των υποδομών και ο «υπερτουρισμός»
Παρά τη θετική εικόνα, οι ομιλητές του συνεδρίου εστίασαν με έμφαση στις ελλείψεις υποδομών που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, τόνισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για παγκοσμίου φήμης νησιά όπως είναι η Σαντορίνη με αυτές τις υποδομές». Ζήτησε επενδύσεις δημοσίων πόρων, επισημαίνοντας την απουσία σύγχρονου λιμένα, μαρίνας, μηδενικές υποδομές υγείας και υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Ο κ. Παγώνης χαρακτήρισε τον όρο «υπερτουρισμός» ως κάλυψη των σοβαρών προβλημάτων υποδομών, τονίζοντας ότι «έργα υποδομής έχουν μείνει στα χαρτιά». Επίσης, αναφέρθηκε στην αδυναμία μικρών και πολύ μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (που αποτελούν το 50% του συνόλου) να εξελιχθούν λόγω έλλειψης στήριξης από τον αναπτυξιακό νόμο.
Εντυπωσιακή ανάπτυξη παρά τις μειωμένες αεροπορικές θέσεις
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, αναγνώρισε μεν ότι οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις στη Σαντορίνη είναι μειωμένες κατά 26% από την αρχή του έτους, με μια συνολική μείωση της τάξης του 7-8% για το καλοκαίρι. Ωστόσο, τόνισε ότι το νησί έχει καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, με αύξηση 112% στις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2015 και 45% σε σχέση με το 2019. «Μιλάμε για εντυπωσιακή ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Παράσχης.
Για την πορεία του ελληνικού τουρισμού γενικότερα, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι το 2025 ξεκίνησε με μια «μικτή εικόνα», με τις αεροπορικές αφίξεις να είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παρά τις πρωτόγνωρες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συνθήκες, το 2025 προβλέπεται να είναι «μια ακόμη καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», αν και παρατηρείται μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής και της κατά κεφαλήν δαπάνης.
Ο τουρισμός ως στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, επικεντρώθηκε και αυτός στο θέμα των υποδομών, ενώ αντέκρουσε την άποψη περί εγκατάλειψης του τουρισμού για επένδυση σε άλλους τομείς. Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός παράγει εξαγώγιμη αξία, με έσοδα το 2024 να προσεγγίζουν τα 22 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Επίσης, στηρίζει την εγχώρια μεταποίηση, δημιουργεί απασχόληση (ιδιαίτερα στους νέους, με 34% απασχόληση κάτω των 30 ετών) και ενισχύει την περιφερειακή οικονομία, καθώς τα 4/5 της δραστηριότητας πραγματοποιούνται εκτός Αττικής. Τέλος, ο τουρισμός συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης, καθώς οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης κατέγραψαν πληθυσμιακή αύξηση μεταξύ 2011 και 2021.
Ο κ. Χατζής επεσήμανε και το πρόβλημα χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν «το πιο επιβαρυμένο περιβάλλον έμμεσης φορολογίας στη Μεσόγειο», με φόρους διπλάσιους από άλλες χώρες.
Ανταποδοτικότητα τελών και λειτουργία του Κράτους
Ο Πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, υποστήριξε σθεναρά την ανταποδοτικότητα των τελών στην τοπική κοινωνία. Τόνισε ότι, όταν τα χρήματα από την επιτυχία του τουρισμού δεν επανεπενδύονται τοπικά σε υποδομές, δημιουργείται αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών και τουρισμού. «Η ανταποδοτικότητα είναι αναγκαία, αν θέλουμε να μεγαλώνουμε και τουριστικά», δήλωσε. Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το κράτος δεν είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά η ίδια η λειτουργία του, που δεν διασφαλίζει ούτε το θεμιτό ανταγωνισμό ούτε τη σωστή χρήση των εισπραττόμενων χρημάτων για υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες.
Ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε στη συμβολή των τουριστικών κατοικιών στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, φέρνοντας ως παράδειγμα την Costa Navarino, όπου η ζήτηση οδήγησε στο άνοιγμα των ξενοδοχείων από τον Μάρτιο.
Συνολικά, η Σαντορίνη, παρά τις γεωλογικές και υποδομικές προκλήσεις, παραμένει ένας φάρος του ελληνικού τουρισμού, με τους φορείς να αναγνωρίζουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις και συνεργασία για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.