Σάββας Σαββόπουλος: «Στη χώρα μας δεν έχουμε ένα όνειρο που θέλουμε να πάμε σαν έθνος»
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής μίλησε στο «EQ» του ACTION 24 για τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων την εποχή του ναρκισσιστικού ατομικισμού.

Η Έλενα Παπαβασιλείου υποδέχτηκε στην εκπομπή «EQ» του ACTION 24 τον διακεκριμένο ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο. Μαζί συζήτησαν για τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, τη διάκριση των ρόλων των φύλων και την εποχή του ναρκισσιστικού ατομικισμού. Ο κ. Σαββόπουλος ανέλυσε τα πρότυπα της σημερινής εποχής, έδωσε τη δική του εκδοχή της ατομικής ευτυχίας και τόνισε την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το γεγονός ότι σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά ο μέσος όρος που αποφασίζουν δυο άνθρωποι να ενώσουν τις ζωές τους, γίνονται λιγότεροι γάμοι και γεννιούνται λιγότερα παιδιά ο κ. Σαββόπουλος σχολίασε πολύ εύστοχα: «Είναι πολύπλοκα φαινόμενα που συμβάλλουν για να συμβούν όλα αυτά. Γενικότερα πιστεύω ότι ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία σήμερα και το παραγωγικό μοντέλο -που έχει ενσωματώσει και τις γυναίκες πια μέσα- κάνει τους ανθρώπους να φέρονται διαφορετικά από ότι στο παρελθόν, από ότι στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν συνήθως η γυναίκα έμενε στο σπίτι. Ήταν αλλιώς η κοινωνία τότε, το δημογραφικό ήταν αλλιώς, οι θεσμοί, η εκκλησία, η ηθική ήταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο πιο καθοριστική στο τι θα κάνουν τα άτομα.
Ειδικά στη χώρα μας υπήρχε και το συνοικέσιο! Έπρεπε μια κοπέλα να παντρευτεί μέχρι την τάδε ηλικία και ο σκοπός ήταν να κάνουν οικογένεια γιατί έπρεπε να υπάρχουν πολλά χέρια, ειδικά στα χωριά όπου υπήρχε και μεγάλη παιδική θνησιμότητα. Έπρεπε να υπάρχουν παιδιά για να υπάρχει παραγωγή και να μπορούν να ζουν.
Τώρα για την εποχή μας ο κόσμος έχει μερικές υλικές απαιτήσεις. Θέλει να δώσει στα παιδιά του ορισμένα πράγματα που ίσως δεν του είχαν δώσει οι γονείς του. Δηλαδή έχει γίνει ένα lifestyle που έχει επηρεάσει και αυτό το κομμάτι. Νομίζω ένας επιπλέον λόγος είναι ότι -ειδικά στη χώρα μας- δεν έχουμε ένα όνειρο σαν έθνος που θέλουμε να πάμε. Εμείς οι πιο μεγάλοι θέλουμε μια καλή σύνταξη, οι πιο νέοι έναν καλό μισθό».